Numerosi europeni cred ca tarile lor au probleme in ce priveste calitatea si cantitatea apei

Peste doi din trei europeni considera ca exista o problema serioasa in ce priveste calitatea apei din tara lor, iar aproape doua treimi dintre europeni apreciaza ca sunt probleme si in ce priveste cantitatea de apa disponibila, potrivit unui studiu, a anuntat luni Comisia Europeana (CE), relateaza NewsIn.
calitatea apelor
Cei mai ingrijorati de calitatea apei din tara lor sunt grecii (90%), iar cei mai putin tematori in aceasta privinta sunt austriecii (26%), in timp ce referitor la cantitatea apei cei mai ingrijorati sunt cipriotii (97%), iar cel mai putin preocupati de acest aspect sunt finlandezii (23%).

Industria si agricultura sunt vazute drept activitatile cu cel mai semnificativ impact asupra calitatii si cantitatii apei din tarile europene. Majoritatea respondentilor sunt, de asemenea, de parere ca schimbarile climatice vor avea un impact asupra resurselor de apa.

„Fara apa de calitate suficienta economiile si societatile noastre nu vor putea nici sa prospere si nici sa supravietuiasca. Europenii incep sa inteleaga seriozitatea acestei situatii si considera ca trebuie luate imediat masuri pentru a mentine curate si in cantitate suficienta resursele de apa. Statele membre trebuie sa se grabeasca sa implementeze complet legislatia comunitara in domeniul apelor”, a declarat comisarul european de mediu Stavros Dimas.

Directiva europeana privind apa cere statelor membre sa pregateasca planuri de management pentru bazinele raurilor pana la finalul acestui an. Romania intentioneaza sa aloce 55 milioane euro in acest an pentru realizarea hartilor de risc, a celor de hazard si a planurilor de management al riscului la inundatii pentru cele 11 districte de bazine hidrografice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *