Exxon Valdez: 20 de ani de la dezastrul ecologic

Poluarea istorica generata de cea mai mare companie petroliera din lume afecteaza inca mediul inconjurator. Astazi se implinesc doua decade de cand Exxon a deversat in Oceanul Arctic aproape 40.000 de tone de petrol. Specialistii arata ca ecosistemele afectate nu si-au revenit inca.
deversare de petrol
In anul 1989, un tanc petrolier al companiei americane Exxon Valdez a varsat in Stramtoarea „Prince William” din Alaska – un vechi si bogat loc de pescuit – 37.000 de tone de petrol.

Dupa 10 ani de la acest dezastru ecologic, studiile aratau ca aproape 700.000 de pasari au murit, din cauza poluarii. In prezent, multe specii de pasari si pesti si-au revenit, insa heringul si o specie de porumbei au inca de suferit, arata studiile specialistilor. Abia in decembrie 2008, compania Exxon a facut un plan pentru salvarea heringului, un peste foarte important pentru economia locala.

Ecologistii cer statelor arctice strategii de risc

Organizatia internationala de mediu WWF va profita aniversarea de 20 de ani a polarii generate de Exxon Valdez pentru a propune statelor arctice sa interzica dezvoltarea oricarei zone din regiune, pana cand nu vor fi implementate solutii concrete de salvare a ecosistemelor.

„Toate statele arctice ar trebui sa realizeze o strategie de asumare a riscurilor care sa priveasca activitatile economice, industria navala, dezvoltarea industriei petroliere si factorii care genereaza incalzirea globala”, se arata in raportul WWF.

Oceanul arctic, afectat si de incalzirea climei

Organizatia sustine ca in prezent guvernele si sectorul privat din Arctic nu ar putea face fata in cazul unui alt accident de asemenea amploare. In raportul organizatiei de mediu WWF se mai precizeaza si faptul ca in ultimii 20 de ani Oceanul Arctic a devenit oricum mult mai vulnerabil din cauza incalzirii climei.

Consecinte
Dupa 10 ani de la acest accident ecologic, studiile aratau ca aproape 700.000 de pasari au murit din cauza poluarii, iar unele specii de pesti si pasari au de suferit inca si in prezent.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *