Dezastru ecologic: Urgia verde sufoca fauna lacului Tineretului din Buzau

Dezastru ecologic: Urgia verde sufoca fauna lacului Tineretului din Buzau

Fauna este distrusa de inmultirea extrem de rapida a unei plante, denumita popular bradut, ce consuma oxigenul din apa.Cu toata mobilizarea, administratorii lacului spun ca nu pot face fata ritmului de proliferare a bradutului. Ei pot scoate maxim 12 tone de iarba pe zi, prea putin pentru a salva fauna.

Desi aceasta catintate de 12 tone pe zi i-ar face invidiosi chiar si pe cei mai buni agricultori din Baragan, necazul este ca bradutul este complet inutil, ba chiar este daunator chiar si dupa ce este recoltat.“Este atat de toxic incat si locul pe care este depozitat devine de nerecunoscut. Contine mult iod si din acest motiv iarba de la mal, peste care punem bradutul cand il scoatem din apa, se arde si apoi cu greu mai creste in acel loc. Incercam sa o tinem cat mai putin pe spatiul verde, sa o incarcam repede”, a declarat Alexandru Dunel, administratorul Parcului Tineretului, unde se afla lacul.
Administratorii spun ca utilajul pe care il au este foarte vechi si se tem de o posibila defectare serioasa a acestuia. “Utilajul pe care il folosim pentru cosirea acestei plante este foarte vechi si se strica mereu. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar intampla daca am amana recoltarea chiar si cu cateva zile. Am pierde razboiul cu planta si ar fi nevoie de ani buni pentru refacerea faunei din lac”, a mai adaugat Alexandru Dunel.
Costurile angajarii unei firme specializate pentru curatarea completa a lacului ar costa Primaria Buzau peste 600.000 lei, iar reprezentantii municipalitatii spun ca nu pot suporta deocamdata aceasta suma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *