Dezastru in asteptare la Ocnele Mari

Specialistii geologi avertizeaza cu privire la iminenta unei noi catastrofe la exploatarea salina Ocnele Mari, din judetul Valcea.
ocnele mari
Pericolul vine acum dinspre Campul I de sonde, vecin cu Campul II, care s-a prabusit deja. In 2001, zeci de case au fost inghitite de pamant cand o mina s-a prabusit in gol aproape 50 de metri. Fenomenul s-a repetat in 2004 si 2005.

Intre timp, golurile subterane din jurul celor 10 sonde imprastiate pe patru hectare ale exploatarii de la Campul I s-au unit si-au format o caverna in care se gasesc in jur de doua milioane de metri cubi de saramura. „Masuratorile cavernometrice indica faptul ca in subteran au loc microseisme, iar din tavanul cavernei, care are o grosime de aproape 90 de metri, cade steril. Asta inseamna ca prabusirea se apropie, probabil, undeva in aprilie, mai”, apreciaza inginerul geolog Tiberiu Constantinescu.

Autoritatile locale inca nu au inceput construirea caselor, care ar fi trebuit sa fie teminate anul trecut, pentru stramutarea celor 50 de familii aflate in zona de risc. „Coversim, societatea Ministerului Economiei care se ocupa de inchiderea minelor, inca mai negocieaza cu oamenii nemultumiti de valurile facute”, spune Petre Iordache, primarul orasului Ocnele Mari. Banii alocati de stat, din 2001, pentru masurile necesare in zona se ridica la peste 1.500 de miliarde de lei vechi.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *