Impadurirea Romaniei costa miliarde de euro

Romsilva are in plan sa acceseze pana in 2013 fonduri UE de 150 de milioane euro pentru investitii in drumurile forestiere si alte 70 de milioane pentru cele 22 de parcuri naturale din administrare.
impadurire
Totodata, noul sef al Regiei Nationale a Padurilor vrea sa creasca suprafata impadurita a Romaniei cu peste 3%. Pe termen lung, pana in 2035, reprezentantii Romsilva vor sa creasca suprafata impadurita a tarii cu alte 2 milioane de hectare.

Dupa ce au inceput retrocedarile in 1993 s-au defrisat peste 800.000 de hectare. Pentru realizarea acestui program este nevoie anual de aproximativ 250 de milioane de euro.

„Am identificat deja 10.600 de hectare care pot fi i mpadurite si, din toamna, se vor adauga alte suprafete din afara fondului forestier. Exista mai multe proiecte de hotarari de guvern prin care trec in administrarea RNP 7.000 de hectare de terenuri degradate”, a spus directorul general adjunct al Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

1.000 de oameni concediati

RNP va disponibiliza in acest an aproximativ 1.000 de angajati, dupa ce mai multe suprafete forestiere au fost retrocedate, iar anumite activitati au fost reorganizate. „Macar de-ar fi numai 1.000. S-ar putea sa fie si mai multi”, a spus directorul general al Romsilva, Florin Munteanu.

Potrivit acestuia, exista un act normativ cu privire la prelungirea pentru inca doi ani a unei legi care prevede masuri sociale pentru angajatii disponibilizati. Nota de fundamentare a proiectului arata ca numarul total de salariati care vor fi disponibilizati prin concedieri colective va fi redus de la peste 7.000, cat era initiat estimat, la peste 4.200. Peste 1.800 de salariati urmeaza sa fie concediati in 2009 si 2010, pana la finalizarea restituirii padurilor catre fostii proprietari.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *