Dezastrul ecologic din Ungaria pune in alerta specialistii caraseni

Guvernul ungar a instituit marti dimineata starea de urgenta in trei comitate din vestul tarii, din cauza inundatiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat, apartinand unei fabrici de alumina. Calitatea apei din Dunare este sub atenta supraveghere a specialistilor.

In urma acestui dezastru ecologic si specialistii din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Resita monitorizeaza atent cursul Dunarii. In cursul zilei de duminica ar putea ajunge la Bazias o cantitate diluata a substantelor toxice.

“Deocamdata normele sunt in limitele normale. Abia duminica ar putea ajunge si la noi o cantitate din substantele din Ungaria, dar putem vorbi de o diluare avand in vedere distanta de 720 de kilometri si debitul de 6.500 mc/s”, spune Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Resita.

Sute de victime
La spitalul orasenesc din Ajka, lupta pentru salvarea victimelor continua. Doctorul Ildiko Nyari a fost de garda in dupa-amiaza zilei de luni, cand iadul s-a dezlantuit asupra vestului Ungariei. “Numarul victimelor a crescut de la trei la 100 in cateva zeci de minute. La inceput au venit cazurile usoare, iar pe urma cele critice. Am avut copii mici, gravide si batrani. Cu totii au stat ore bune in apa pentru ca nu au stiut la ce se expun. Multi s-au ales cu arsuri care au necesitat operatii chirurgicale. Am avut pacienti care s-au sters la ochi cu apa toxica. Fiecare caz a fost o lupta”, a spus Ildiko Nyari, cea care conduce sectia de Terapie Intensiva a spitalului municipal.

Riscuri, reguli si decizii politice
Autoritatile incearca sa previna alte imbolnaviri si arsuri in randurile sinistratilor. In plus, inainte de intrarea in zona calamitata, fiecare persoana este atent verificata. La iesirea din zona calamitata au fost amenajate zone pentru curatarea hainelor si pantofilor, astfel incat substantele toxice sa nu ajunga in alte comunitati. In zilele urmatoare si in Caras-Severin este stare de alerta in ceea ce priveste monitorizarea PH-ului apei, iar specialistii sunt pozitivi asupra faptului ca diluarea substantelor nu va ridica mari probleme in Caras-Severin

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente