Detinatorul culturii de soia modificata genetic din Botosani va fi sanctionat

Ecologistii au demonstrat, cu teste rapide la fata locului, ca soia cultivata pe anumite suprafete din Botosani este modificata genetic, lucru interzis in tara noastra. Autoritatile locale asteapta rezultatele analizelor de laborator pentru a lua masuri.

Reprezentantii asociatiei ecologice au trimis o serie de probe si la un laborator speicalizat din Viena care au iesit tot pozitive, motiv pentru care a fost sesizata Directia Agricola si Garda de Mediu Botosani. Ieri dimineata, insa, surpriza. Una din tarlale fusese proaspat arata. Proprietarul spune ca soia era coapta si a livrat-o.

Probele prelevate ieri de ecologisti de la plantele ramase pe terenul arat au iesit, din nou, pozitive. Autoritatile locale vor lua insa masuri abia dupa ce vor primi rezultatele de la un laborator autorizat din Romania.

“Dupa ce vom elucida cazul cu privire la existenta sau inexistenta de soia modificata genetic, si primirea rezultatelor de la laboratoarele specializate, detinatorul de cultura va fi sanctionat cu amenda prevazuta de lege”, a declarat Rodica Zelinca, comisarul-sef al Garzii de Mediu Botosani.

Amenda pentru cultivarea de organisme modificate genetic este de pana la 80.000 de lei. Soia modificata este interzisa in toata Uniunea Europeana.

“Tot mai multe studii stiintifice scot la iveala faptul ca unele organisme modificate genetic pot cauza chiar toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat”, a declarat Gabriel Paun, presedintele Asociatiei.

Membrii asociatiei au dat foc, in mod simbolic, la un sac plin cu soia modificata genetic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente