Dezbatere cu scantei la Sag pe tema prospectiunilor. Localnicii nu vor sa ii lase pe ingineri pe terenurile lor

Mirajul ?i isteria prospec?iunilor
Dezbatere cu scantei la Sag pe tema prospectiunilor. Localnicii nu vor sa ii lase pe ingineri pe terenurile lor
Dezbatere cu scantei la Sag pe tema prospectiunilor. Localnicii nu vor sa ii lase pe ingineri pe terenurile lor

Numerosi locuitori din comuna Sag au participat, sambata dupa-amiaza, la caminul cultural, la o dezbatere pe tema prospectiunilor pentru gaze si petrol ce urmeaza sa se efectueze in localitatea de langa Timisoara. Desi la dezbatere au participat si reprezentanti ai firmei Prospectiuni S.A, detinuta de cunoscutul om de afaceri Ovidiu Tender, acestia nu au reusit sa ii convinga pe localnici ca impactul explorarilor lor va fi unul minim.

In timpul dezbaterii a reiesit faptul ca localnicii din Sag se tem de faptul ca, ulterior, in comuna lor vor incepe forajele pentru gaze de sist, ceea ce, in opinia lor este inacceptabil datorita riscurilor pe care acestea le prezinta pentru mediu si sanatatea lor. Mai mult, oamenii s-au declarat chiar si impotriva prospectiunilor, deoarece in timpul acestui proces se foloseste dinamita. De cealalta parte, reprezentantii Prospectiuni S.A., au incercat sa ii convinga pe oameni ca proiectul lor nu are nicio legatura cu gazele de sist si activitatea pe care o vor desfasura pe raza comunei de langa Timisoara va avea un impact minim asupra mediului.

„Oamenii intreaba despre anumite lucruri, eu sunt aici sa vorbesc despre activitatea prospectiuni. Ei intreaba despre lucruri care nu fac parte din obiectul nostru de activitate: foraj, falii, alte lucruri pe care eu nu le cunosc si nu am caderea sa le discut aici cu dansii. Conform unei scrisori pe care am aratat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale, in aceasta zona nu se cauta gaze de sist. Agentia locala de Prortectie a Mediului, la fel ca si celelalte agentii din intreaga tara, considera aceste lucrari cu impact nesemnificativ. Impact nesemnificativ este cel mai jos grad de incadrare a unei lucrari”, a declarat, dupa dezbatere, Mihai Mitroi, inginer geofizician in cadrul firmei Prospectiuni S.A.

El a precizat ca firma pe care o reprezinta este dispusa sa stea oricand de vorba cu localnicii si sa le furnizeze toate informatiile, insa acest lucru nu a fost posibil la dezbatere din cauza unor reprezentanti ai unor ONG-uri de protectie a mediului.

„Prospectiunea pe care o executa compania mea nu are efecte nocive nici asupra populatiei locale, nici asupra mediului. Niciun fel de efecte nocive. Atata timp cat noi ne desfasuram activitatea de 63 de ani in Romania, executand mai bine de jumatate de milion de kilometri de prospectiune, nu cred ca mai poate fi un dubiu asupra acestui lucru. Suntem oricand deschisi la discutii cu oricine ne solicita, ne intreaba despre activitatea noastra. Noi am fost invitati aici, am raspuns si ati vazut atmosfera creata de anumite persoane din audienta, marea majoritate dintre ele nefiind localnici”, a mai spus Mitroi.

Intrebat de reporterii www.tion.ro ce vor face in cazul in care localnicii nu le vor permite accesul pe proprietatile lor, Mitroi a raspuns: „Directorul general al companiei si beneficiarul vor lua o decizie”.

La dezbatere a participat si fostul viceprimar al Timisoarei Adrian Orza, care a declarat ca lipsa de transparenta a acestui proiect a creat suspiciuni in randul localnicilor si ca, in acest moment, daca ar fi in locul lor, nici el nu i-ar lasa pe reprezentantii firmei pe terenul sau pentru a cauta gaze si petrol.

„Peste tot in tara oamenii sunt ingrijorati pentru ca, din punctul meu de vedere, al unui om care a lucrat mult in administratie, in general, lipsa de transparenta creaza anumite suspiciuni. (…) Important e insa ce se intampla dupa prospectiune cu sanatatea oamenilor, cu mediul si cu zona. Eu nu locuiesc aici (in Sag – n.r.), aici locuieste mama mea, dar eu personal nu i-as lasa. Nu pentru ca sunt retrograd, ci pentru ca vreau sa stiu exact care sunt toate riscurile si, momentan, nu se cunosc in detaliu toate lucrurile astea. E datoria consiliului local, a primarului sa se implice si sa faca lumina in cazul asta”, a afirmat Orza.

Intrebat daca a folosit la ceva aceasta dezbatere publica, Orza a raspuns: „Macar i-au vazut la fata pe cei de la Prospectiuni, care au venit cu harti, dar au venit cu harti care erau greu de descifrat pentru niste oameni mai putini obisnuiti cu lucrurile acestea. Oamenii nu sunt de specialitate, sunt neinitiati si era frumos sa se vina cu niste proiectoare si sa se arate exact despre ce e vorba.”

Nici primarul din Sag, Venus Oprea, nu este extrem de incantat ca pe raza comunei sale se vor intampla aceste prospectiuni si sustine ca, in calitate de cetatean, nu le-ar da acordul reprezentantilor firmei sa isi duca mai departe proiectul, insa daca se va da o Hotarare de Guvern contrara, el, in calitate de primar, va trebui sa o respecte.

„Eu cred ca sunt lamuriti si cred ca erau lamuriti si inainte, pentru ca Sag este o comuna periurbana. Sunt oameni cu pregatire si e bine ca am facut dezbaterea asta. Eu, ca primar, daca se da o Hotarare de Guvern, nu am ce sa fac. Sunt primar si ma supun legilor tarii, dar ca cetatean, sunt cu cetatenii. Dar eu cred ca nici nu o sa se faca aici explorari, deoarece este rau si pentru Timisoara si pentru zona Parta-Banloc, unde sunt cele mai multe cutremure. (…) Nici nu ma gandesc sa ii las la mine in curte! Dar nu sunt de acord nici pe raza comunei! Nici pe raza periurbana nu ar trebui sa se faca explorari. Timisoara e la doi pasi. Sa se faca explorari intr-o zona mai indepartata, in camp, nicidecum in perimetrul comunei. Eu sunt surprins ca pentru a obtine aviz de mediu pentru extinderea intravilanului, Agentia de Mediu nu ne-a dat acordul intr-un an si lor le-a dat intr-o saptamana”, a spus Oprea.
La dezbatere a participat si deputatul Catalin Tiuch (PSD), care a militat pentru transparenta din partea firmei care va efectua prospectiunile.
„Astfel de dezbateri sunt binevenite, dar trebuie sa fie si mai organizate si sa existe mai multe materiale punctuale, pentru ca trebuie sa se stie exact cum stau lucrurile. Asta am spus si in Parlament: cand firma are un program bine stabilit, cand va lucra si unde va lucra, sa vina sa il prezinte. Astfel incat deranjul in viata comunitatii sa fie cat mai mic si sa fie intr-un fel armonios, chiar daca aceasta activitate este exceptionala, pentru ca nu s-a mai facut in Timis de 50-60 de ani”, a spus Tiuch.

Intrebat daca ar lasa o firma de prospectiuni pe terenul sau, Tiuch a raspuns: „Eu, din fericire, nu sunt pus intr-o astfel de dilema, pentru ca nu am niciun pic de teren. Nu am cum sa dau acordul. Dar fiecare om e liber sa faca ce vrea. Daca terenul acela e in camp si nu deranjeaza pe nimeni si se pune problema intr-un mod civilizat, in mod sigur da. Dar daca se pune problema, cum s-a pus pana acum, destul de dictatorial si unidirectional, m-as mai gandi pentru ca e terenul meu si e dreptul meu, pana la urma, pe cine las”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *