Incepand cu data de 01/07/2015 Organizatia GeoEcologica ACCENT a demarat proiectul cu titlul „Dezvoltarea posibilei destinatii ecoturistice Baile Tusnad si imprejurimile„. Proiectul vizeaza zona agreata de catre partenerii proiectului in vederea dezvoltarii domeniului ecoturistic, respectiv comunitatile din vecinatatea Sitului Natura 2000 ROSCI0007 Bazinul Ciucului de Jos – (Comuna Sancraieni, Comuna Santimbru, Comuna Sansimion si Comuna Tusnad); Orasul Baile Tusnad aflat in vecinatatea Rezervatiei Naturale Piatra Soimilor si Comuna Cozmeni prin Situl Natura 2000 ROSCI0248 Tinovul Mohos – Sfanta Ana.
Pe termen lung membrii parteneriatului constituit isi propun prin acest proiect sa dezvolte si sa asigure promovarea unitara a viitoarei destinatii ecoturistice bazata pe valorile naturale si culturale ale destinatiei, iar aceasta dezvoltare sa aduca venituri pentru comunitatea locala, fara sa afecteze negativ peisajul natural si sa duca la cresterea respectului pentru valorile acestuia.
Proiectul isi propune prin diferite activitati atingerea urmatoarelor obiective specifice: asigurarea cadrului institutional necesar pentru functionarea Unitatii de Management al Destinatiei si pentru dezvoltarea destinatiei; dezvoltarea unei retele integrate de servicii ecoturistice de calitate la nivelul teritoriului; promovarea unitara a destinatiei in vederea cresterii numarului turistilor; dezvoltarea capacitatii organizationale ale Unitatii de Management al Destinatiei in vederea asigurarii sustenabilitatii initiativei de dezvoltare a si ale actiunilor de conservare. Ne propunem ca la finalul proiectului sa existe o destinatie ecoturistica performanta si atragatoare care sa satisfaca nevoia de cunoastere si experiente a turistilor si sa contribuie pe termen lung la conservarea si valorificarea durabila a ariilor naturale protejate.Prin natura abordarii bazate pe parteneriat proiectul va avea impact pe termen lung in urmatoarele domenii majore:
– Imagine unitara: prin dezvoltarea si utilizarea la nivelul destinatiei a unei identitati vizuale unitare se creaza conditiile necesare pentru o promovare eficienta si cresterea gradului de vizibilitate si recunoastere ale destinatiei la nivel national si international.
– Dezvoltarea durabila la nivelul teritoriului vizat prin dezvoltarea de programe si servicii turistice care valorizeaza valorile naturale si culturale ale zonei contribuind totodata la actiunile de conservare ale ariilor naturale protejate.
– Demersul nostru contribuie si la dezvoltarea economiei locale prin diversificarea ofertelor turistice si atragerea unui segment de piata nou in destinatie.
Proiectul este finantat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinatiilor de Ecoturism din Romania„, un program comun al Romanian-American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat.
Costul total eligibil al proiectului este de 120.189 USD, din care 95.609 USD reprezinta contributia nerambursabila a finantatorilor. Implementarea proiectului a inceput la data de 01/07/2015 si se va finaliza la data de 01/07/2019. Perioada de implementare a proiectului este de 4 ani.