Diferenta dintre produsele cosmetice obisnuite si cele certificate bio ?

cosmetice bioRaspuns in 3 etape:intelegeti din ce este compus produsul dumneavoastra utilizat zilnic, care este pericolul la care va expuneti si cum sa alegeti pe viitor produse cosmetice descifrand etichetele ?

1. Ce se afla exact in compozitia produsul dumneavoastra cosmetic obisnuit ?
Un produs cosmetic conventional este compus din:

1. pana la 80 % excipient cum ar fi apa si tensioactivi pentru un sampon, sau apa si ulei plus un adaos de emulsifiant in cazul unei creme. Aceasta baza reprezinta fundamentul produsului dumneavoastra, ea trebuie sa fie de calitate pentru ca principii activi sa fie eficienti.
2. agenti sau principii activi: cei care confera virtuti produsului
3. aditivi:conservanti, antioxidanti, coloranti, …
4. parfumuri pentru a seduce consumatorul
2. Unde este pericolul ?
Pielea noastra absoarbe in medie 2 kg de produse chimice pe an! Avand o suprafata de 2 mp, ea este compusa din trei straturi: epiderma, derma si hipoderma. Numeroase substante din produsul cosmetic traverseaza derma:este deci esential sa cunoastem compozitia produselor pe care le folosim zilnic.
3. Cum sa alegem descifrand etichetele ?
Cautati atent etichetele produselor dumneavoastra, veti gasi cu siguranta detaliata compozitia in lista INCI. O veti putea confrunta cu lista de mai jos pentru a va face o idee, sau puteti intra in detalii apeland la Dictionarul nostru Bio, sau alte surse de informare specializate.

1.
* Uleiurile minerale (petrolatum- vaselina, paraffinum liquidum – ulei de parafina, glicerina de sinteza, microcristallina, isohexadecane, isoparaffin, ceresin …) care provin din distilarea petrolului. Foarte ieftine, ele nu au nici un aport nutritiv, acuzate ca astupa porii, ca declanseaza acneea si ca ipiedica pielea sa respire. Pot fi stocate in organism si sa afeteze ficatul sau sa antreneze o inflamare a valvele inimii. Sunt foarte utilizate in cosmetica conventionala pentru ca sunt usor de manipulat si stabile.
* Siliconul (dimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane,…) agenti de sinteza, cel mai des de provenienta petrochimica, poluanti pentru ca nu sunt biodegradabili. Foarte utilizati in cosmetica conventionala, prezenti in sampoane, balsamuri.
* Glycolul (PEG polyetilen de glycol, PPG polypropylene glycol, butylene glycol, laureth 7, ceteareth 20,..), care fac pielea permeabila si ar fi suspecte de a favoriza penetrarea corpurilor straine. Favorizeaza aparitia cosurilor si a punctelor negre. Se regasesc foarte des incluse in compozitia materiilor prime.
* Phenoxyethanol , conservant si bactericid din clasa eterilor de glicol. Actioneaza impreuna cu parabenii. Foarte controversat, suspect de a traversa pielea si ar fi toxic pentru aparatul genital.
* Agenti folositi penru a face spuma: SLS sodium lauryl sulfate si SLES sodium laureth sulfate , foarte iritanti pentru piele, se obtin prin metode foarte periculoase (etoxilarea este o tehnica chimica care apeleaza la oxidul de etilen, lichid foarte toxic. Aceasta operatiune este foarte dificil de realizat.
* Parabenii (methylparaben, ethylparabene si indeosebi propylparaben, butylparaben,, isobutylparaben), conservanti sintetici, care provoaca alergii, suspecti de a traversa epiderma si de a fi toxic pentru sistemul endocrin (Profesorul Darbre de la universitatea Reading a detectat parabeni in tesuturile prelevate din 20 de tumori ale sanilor. ( sursa articol aparut in Le Monde 10/01/06). Riscul consta in acumularea parabenilor prezenti astazi in 80 % din produsele de igiena si de ingrijire. Nu exista parabeni naturali. Ei sunt intotdeauna de origine sintetica.
* Formaldehyde, conservant clasat cancerigen, iar substantele ce elibereaza formaldehide precum DMDM Hydantoo¯ne (Dimethylol Dimethyl) conservant care provoaca alergii si inlocuieste uneori parabenii.
* Dioxane,(sau dioxyne) substanta chimica cancerigena, derivata din petrol care apare in momentul arderii materiilor naturale sau chimice.
* EDTA (Ethylene- DiaminoTretra-Acetate) si Etidronic Acid, prezente in sapunuri, suspecte pe plan toxicologic si dificil degradabile.
* Sarurile de aluminiu prezente in deodorantele anti-perspirante, care pe langa reactiile alergice pe care le provoaca sunt suspecte in anumite boli neuro-degeneravtive (Alzheimer, …).
* Ftalatii (diethyl sau DEP) solvanti ce se regasesc in materii plastice, indeosebi PVC, folositi in cosmetica conentionala ca agenti fixatori petru a creste capacitatea produsului de penetrare in piele sau sa impiedice vopseau sa crape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *