Una din primele locuinte zero-carbon din Marea Britanie va fi dezvaluita cat de curand publicului. Proprietatea denumita „Crossway” este situata in regiunea Kent si este construita pe baza unor elemente arhitecturale medievale existente de mai bine de 600 de ani.
Casa este proiectata de arhitectul Richard Hawkes care va fi si primul sau locuitor. Acesta a gandit-o astfel incat locuinta ce consista in patru incaperi sa dovedeasca un consum minim de energie.
In prezent exista doar cateva locuinte in Marea Britanie construite pe principiul carbon-zero, desi 27% din emisiile de carbon sunt produse de gospodarii. De aceea, planul arhitectului britanic ar putea fi adoptat in viitor si pentru alte locuinte avand in vedere ca proiectele anterioare de acest gen sunt prea costisitoare.
Casele „prietenoase” cu mediul inconjurator presupun costuri mai ridicate fata de cele construite in mod obisnuit. Totusi, designerul structural al proprietatii „Crossway”, Michael Ramage, este de parere ca aceasta locuinta este eficienta din punctul de vedere al costurilor deoarece se construieste usor si rapid.
Design-ul locuintei pune in evidenta o bolta inalta de 20 de metri acoperita cu pamant si plante pentru a se incadra cat mai bine in peisajul rural. Aceasta bolta este esentiala pentru rezistenta structurii casei, inalturand materialele mari-consumatoare de energie cum este betonul armat. De asemenea, acest element arhitectural determina mentinerea unei temperaturi constante datorita unei mase termice, reducand nevoia utilizarii incalzirii centrale sau a sistemelor de aer conditionat.
Un alt element ecologic utilizat in constructia casei este izolatia realizata din ziare reciclate. In cazul incalzirii termice suplimentare, locuinta va beneficia de sistemul de incalzire britanic – o combinatie intre sistemul fotovoltaic si cel termal.
Guvernul Marii Britanii isi propune ca pana in 2016 toate locuintele nou-construite sa respecte conceptul zero-carbon.