Digitalizarea monitorizarii transferurilor de deseuri pe teritoriul Romaniei

LIFE+ Cerere de propuneri 2014
Digitalizarea monitorizarii transferurilor de deseuri pe teritoriul Romaniei

Anul trecut sase proiecte de mediu din Romania au fost selectate pentru finantare partiala prin programul european Life+, politica si guvernanta in materie de mediu. Elsys este unul dintre ele si urmareste digitalizarea monitorizarii transferurilor de deseuri pe teritoriul Romaniei.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Mediului si Padurilor care are si calitatea de beneficiar coordonator. MIRA TELECOM este beneficiar asociat si responsabil cu implementarea tehnica.

Elsys are ca scop stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transportul deseurilor. Prin inlocuirea cererilor si formularelor pe hartie cu un sistem electronic destinat operatorilor de deseuri precum si autoritatilor din Romania si din alte state invecinate, se va reduce considerabil presiunea administrativa si se va accelera schimbul de informatii intre operatorii de deseuri si autoritatile statului.

Cu un buget total de aproximativ 1,2 mil. Euro, din care aproape jumatate reprezinta finantare europeana, Elsys a fost lansat la sfarsitul lunii octombrie 2011 si are ca data de finalizare 30 septembrie 2014.

Principalele obiective vizate de implementarea Elsys se refera la urmarirea transporturilor de deseuri in timp real, asigurarea suportului tehnic necesar autoritatilor implicate, crearea unei baze de date si generarea rapoartelor anulale pentru UE, EUROSTAT si Secretariatul Conventiei Basel. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca implementarea proiectului va avea ca rezultat protejarea mediului inconjurator prin imbunatatirea metodelor de control in scopul reducerii transporturilor ilegale de deseuri.

In cadrul primului workshop Elsys, la care au fost prezenti si reprezentantii companiei MIRA TELECOM, s-au stabilit principalele directii de actiune si activitatile ce vor conduce la realizarea obiectivelor propuse. Cele mai importante activitati, la care contributia MIRA TELECOM va fi una substantiala, vor fi: dezvoltarea platformei software pentru accesarea si stocarea informatiilor privind transferurile de deseuri, inregistrarea digitala a notificarilor, semnatura electronica sau alt sistem de securizare a informatiilor, stabilirea unei retele intre factorii implicati. Alaturi de beneficiarul coordonator, MIRA TELECOM, in calitate de beneficiar asociat, a clarificat o serie de aspecte ridicate de participanti. Concluzia generala a fost aceea ca Elsys are in vedere imbunatatirea sistemului existent si vine in sprijinul autoritatilor si operatorilor economici.

“Consideram implicarea MIRA TELECOM in proiectul Elsys deosebit de importanta pentru noi, sub doua aspecte. Primul se refera la provocarea lansata de dezvoltarea platformei software pentru un proiect de amploarea si importanta Elsys. Reprezinta o investitie considerabila in cercetare si un domeniu esential pentru business-ul nostru. Anul acesta vom finaliza si construirea propriului centru de cercetare, demers care a dat deja roade, MIRA TELECOM fiind cooptata in mai multe consortii de companii europene prestigioase, pe proiecte de cercetare in domeniul securitatii si IT&C.

Un alt aspect, la fel de important este prioritatea pe care o acordam implicarii companiei in proiecte de protectie a mediului. Vom urmari si anul viitor cu deosebit interes cererea de propuneri pentru proiecte Life+ si avem in vedere inclusiv initiative proprii in aceasta directie.” a declarat Stelian Ilie – Presedinte Mira Telecom.

Pe termen mediu si lung beneficiile asteptate vizeaza, printre altele, imbunatatirea calitatii datelor raportate, cresterea cu aproximativ 70% a gradului de detectare a transferurilor ilegale sau scaderea cu pana la 20% a timpului alocat procesarii documentelor, un proiect pilot cu 5 instalatii de valorificare si 5 puncte de trecere a frontierei conectate la sistem.

In afara celor doi beneficiari mentionati, mai sunt implicati in proiect – Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Autoritatea Nationala a Vamilor, Garda Nationala de Mediu, precum si o serie de operatori economici: exportatori, importatori, brokeri, generatori de deseuri, transportatori, unitati de valorificare a deseurilor, etc.

Mira Telecom – companie cu capital integral romanesc – cu o experienta de 14 ani pe piata romaneasca si internationala, si-a inceput activitatea cu distributia echipamentelor de radiocomunicatii. Diversificarea serviciilor a reprezentat un principiu de baza in evolutia companiei, MIRA TELECOM oferind astazi solutii complete de securitate, IT si telecom, dublate de un serviciu integrat eficient si operativ, care sa aduca o reala valoare adaugata operatiunilor clientilor.

Componenta Life+ politica si guvernanta in materie de mediu, parte a programului finaciar european Life, promoveaza proiecte‑pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Cea mai mare parte a fondurilor a fost alocata pentru proiecte avand ca obiect deseurile si resursele naturale. Comisia lanseaza in fiecare an cate o cerere de propuneri pentru proiecte Life+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *