Stare de urgenta in Timis, din cauza gunoaielor

0
377
Stare de urgenţă în Timiş, din cauza gunoaielor
Stare de urgenta in Timis, din cauza gunoaielor

Comandamentul pentru situatii de urgenta Timis s-a reunit, astazi, la prefectura, pentru a dezbate una dintre problemele grave de mediu cu care se confrunta judetul, si anume cea a depozitarii tonelor de gunoaie pe care le produc locuitorii.

Realitatea, devenita situatie de urgenta, este ca, in afara depozitului de deseuri de la Faget, nici un alt deponeu din Timis nu mai are autorizatie, iar cel de la Ghizela nu are inca un operator.

Marian Eperies, prim-comisar al Garzii de Mediu Timis, a declarat: „Inca din 2008, institutia noastra a aplicat amenzi autoritatilor publice locale, din cauza depozitelor neconforme de gunoi, dar de acum incolo se va intra sub incidenta faptelor penale. Avem un anagajament fata de Uniunea Europeana si deja suntem in procedura de infringement. Amenzile pe care le pot primi autoritatile sunt intre 50 si 100.000 de euro pe zi. Problema judetului Timis o constituie faptul ca deponeul de la Ghizela nu are inca operator. Chiar si asa, noi trebuie sa le solicitam autoritatilor sa duca gunoiul in depozite ecologice autorizate din zona”.

Garda de mediu a tot amendat primariile si operatorii de salubritate, dar fara prea mult succes. Astfel, in 2010, s-au dat 17 sanctiuni, in valoare de 169.000 de lei, pentru 13 primarii si patru operatori, in 2011 – 20 de sanctiuni, incluzand amenzi in valoare de 83.000 de lei si 14 avertismente, pentru 18 primarii si doi operatori, iar in acest an s-au aplicat deja trei sanctiuni la primariile din Denta (amenda de 5.000 de lei), Uivar si Periam (avertismente).

Probleme sunt in orasele judetului, la Buzias, Lugoj si Sannicolau Mare, in care depozitele de gunoi nu mai sunt autorizate. „Nu este in regula nici redeschiderea gropilor comunale de gunoi si nici faptul ca exista foarte multe depozite clandestine”, a mentionat Eperies.

Reprezentantii Consiliului Judetean Timis, institutie care a gestionat construirea si darea in functiune a depozitului ecologic zonal de la Ghizela, sustin ca procedura pentru desemnarea unui operator pentru mult asteptatul deponeu ecologic al judetului ar putea fi reluata in maxomum doua saptamani.

Pana la lamurirea situatiei, prefectul de Timis, Mircea Bacala, a solicitat declararea situatiei de urgenta pe teritoriul judetului Timis, din cauza gunoiului depozitat ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.