Din tainele evolutiei speciilor

Potrivit cercetatorilor britanici, faptul ca hranim pasarile iarna poate sa transforme cursul evolutiei lor. Obiceiul de a hrani pasarile le poate impiedica pe unele dintre ele sa migreze in sezonul rece. In mai putin de 30 de generatii, pasarile care au vizitat Marea Britanie au evoluat diferit, in privinta formei aripilor si a ciocului, dar si a migratiei.evolutie pasari

Unele pasari au ales alte rute de migratie, dupa ce au descoperit modalitati de hranire la indemana si ierni din ce in ce mai blande.

Cercetatorii au impartit pasarile in doua ecotipuri, grupuri separate din punctul de vedere al reproducerii.

Unul dintre grupuri a continuat sa zboare spre sud in timpul iernii, migrand 1.600 de kilometri spre Spania.

10% din pasari au zburat 800 de kilometri in nord-vestul Marii Britanii, unde vremea rece s-a compensat cu proviziile pregatite de oameni pentru ele.

Cercetatorii de University of Freiburg din Germania au constatat ca pasarile care au ales ruta mai scurta, spre nord-vest, erau cele care au primit hrana de la oameni, in loc sa migreze in cautarea fructelor, spre sud-vest.

In cazul pasarilor care au ales calea de nord-vest, forma aripilor s-a rotunjit considerabil, permitandu-le mai multe manevre in zbor, dar mai slabe abilitati in cazul unei calatorii indelungate.

Studiile demonstreaza impactul profund al activitatilor umane asupra traiectoriilor evolutive ale speciilor.

Daca ecotipurile continua caile separate alese pana acum, exista posibilitatea de a deveni specii separate. Acest fapt va depinde de influenta oamenilor si de schimbarile climaterice.

Sursa: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *