Un nou studiu sustine ipoteza potrivit careia dinozaurii au disparut de pe fata Pamantului in urma cu 65 de milioane de ani in urma impactului planetei noastre cu doi meteoriti.
Potrivit BBC, oamenii de stiinta au sustinut pana acum ca disparitia dinozaurilor a fost cauzata de un singur meteorit care a lovit Terra. Craterul acestuia, Chicxulub, a fost descoperit in Golful Mexic.
In 2002, un nou crater antic a fost gasit in Ucraina. Pana acum nu a fost facuta corelatia dintre craterul din Ucraina, cel din Golful Mexic si disparitia dinozaurilor, insa o descoperire recenta, legata de fosilele plantelor din sol, intareste teoria potrivit careia dinozaurii au disparut din cauza a cel putin doi meteoriti care au lovit Pamantul.
Oamenii de stiinta sustin ca resturile de feriga descoperite in straturile solului din zona de impact din Golful Mexic indica faptul ca impactul din Ucraina ar fi fost si el devastator pentru dinozauri.
Astfel, au fost examinate polenul si sporii plantelor fosile din straturile de pamant ale craterului din Golful Mexic. Oamenii de stiinta au descoperit ca la scurt timp dupa impact zona a fost acoperita de ferigi. Ferigile au capacitatea de a creste repede in urma distrugerii in masa. Descoperirea care a dus la concluzia unui nou impact a fost un al doilea strat de plante fosilizate, la un metru deasupra primului strat. Acest lucru denota existenta unui alt impact distrugator, asociat cu cel din Ucraina, care a avut loc la diferenta de cateva mii de ani.
Astfel a fost lansata teoria potrivit careia dinozaurii ar fi putut disparea dupa doua sau mai multe coliziuni distrugatoare, care au avut loc pe parcursul mai multor mii de ani, dintre Pamant si meteoriti.
Sursa: Adevarul