Magiunul de Topoloveni este sigurul produs traditional romanesc care beneficiaza de protectie europeana. Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER) a functionat la Brasov doar doi ani.
In acest timp, au fost atestate la nivel national 2.600 de produse traditionale. Un singur produs romanesc a fost recunoscut pe plan european: magiunul de Topoloveni. Certificarea europeana este o garantie a calitatii care apara numele si reteta produsului ca fiind de origine controlata si presupune ca nimeni nu va putea face magiun de Topoloveni, in afara de producatorul atestat.
Deciza de inchidere a ONPTER a fost luata printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, potrivit careia „Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti se desfiinteaza, ca urmare a comasarii prin absorbtie de catre Ministerul Agriculturii si preluarii activitatii de catre directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala”.La ONPTER lucrau 19 angajati, iar 15 au fost transferati la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele Alba, Arges, Brasov, Galati si Iasi.
„Economia la buget realizata prin reducerea celor patru posturi de la ONPTER este de 129.000 de lei pe an. Atestarea produselor romanesti din industria alimentara, ca fiind traditionale, se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, in urma depunerii si verificarii documentatiei de catre Directiile pentru Agricultura judetene”, ne-a declarat Raluca Panait, consilier la Serviciul de Relatii Publice al MADR.
Putine produse de bucura de protectie nationala la Brasov. Pana acum, au fost inregistrate la ONPTER doar produse de panificatie si branzeturi. Painea traditionala de Bunesti (Bodendorf), painea traditionala de Crihalma, telemeaua de vaca „Simeria”, cascavalul si cascavalul afumat „Poalele Ciucasului” sunt produsele inregistrate de producatorii brasoveni.
Sursa: Adevarul