Diplomatia SUA, „a doua linie de aparare” impotriva traficului de materiale nucleare

Diplomatia SUA, "a doua linie de aparare" impotriva traficului de materiale nucleare

Unele dintre telegramele diplomatice dezvaluite de WikiLeaks releva lumea traficantilor, fosti militari mercenari cu materiale radioactive gasite in locuri de nebanuit, dar si eforturile diplomatice americane de a tine bomba atomica departe de teroristi.

Telegramele contin relatari despre „butoaie cu uraniu in cosuri de rachita, in Burundi”, un general in retragere oferind spre vanzare „caramizi de uraniu” in Portugalia si o masina armeana radioactiva la frontiera cu Georgia. Membrii corpului diplomatic american, cea de „a doua linie de aparare” a Guvernului american, sunt cei care intervin cand detectoarele de radiatie de la frontiera se opresc sau cand traficantii le traverseaza cu material fisibil in buzunar, relateaza The Guardian in pagina online.

Date ONU arata ca asemenea evenimente au avut loc de 500 de ori in ultimii 15 ani. Potrivit acestei baze de date cu traficul ilegal, realizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), din cele 500 de „furturi sau pierderi de material nuclear sau radioactiv”, 15 vizeaza uraniu puternic imbogatit (HEU) si plutoniu, din care sunt facute focoasele nucleare. Majoritatea incidentelor s-au petrecut in fostele republici sovietice sau Europa de Est. Partial este vina oficialilor locali, care opresc aceste dispozitive declansate prea usor, informeaza MEDIAFAX.

Intre cazurile citate de cotidian, Ambasada SUA in Burundi anunta, intr-o telegrama, in iunie 2007, ca a fost abordata de un batran care voia sa-i alerteze pe americani despre existenta unei ascunzatori de uraniu, intr-un buncar de ciment, peste granita, in R.D.Congo. El isi facea griji ca uraniul ar putea ajunge la „cine nu trebuie”, referindu-se la arabi, care vor „distruge” oameni cu el. Batranul a revenit, ulterior, cu un „caraus” congolez care a spus ca a gasit materialul ascuns intr-o cladire coloniala belgiana. El a aratat fotografii cu un cos de rachita in care se afla un butoi cu uraniu.

In iulie 2008, Ambasada SUA la Lisabona raporta ca, potrivit unui informator, un general rus in retragere are o „caramida de metal de uraniu de vanzare” si a predat ambasadei o fotografie cu „marfa”. O alta telegrama a Ambasadei SUA la Tbilisi inregistreaza un incident in august 2009, cand o masina cu trei armeni a declansat un detector la frontiera georgiano-armeana. Soferul a spus ca a fost injectat cu izotopi radioactivi, intr-o operatie, masina putand trece. Opt luni mai tarziu, alti doi armeni au trecut peste granita HEU fara sa fie detectat, dar au fost prinsi ulterior si condamnati.

Dupa preluarea puterii, Barack Obama a promis sa asigure securitatea tuturor stocurilor nucleare vulnerabile din lume in urmatorii patru ani. Dar finantarea suplimentara a acestui proiect tine de aprobarea Congresului. Desi proiectul pare ca va esua, din Africa si pana in fosta Uniune Sovietica exista semne care arata ca este deja prea tarziu, comenteaza publicatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *