Directoarea zoo Oradea: „Nu o sa-i las niciodata sa omoare vreun animal”

Daiana Ghender, medic veterinar si directoare a gradinii zoologice de la Oradea, a clarificat, pentru libertatea.ro, povestea celor 14 lei, care potrivit presei britanice ar fi „condamnati la moarte”. lei

E adevarat ca saracele animale stau inghesuite, primesc mancare doar cat sa nu moara de foame si „se afla la limita subzistentei”, potrivit directoarei. Cu toate acestea, „e vorba despre exemplare tinere, cei 14 lei fiind grasi, frumosi si pline de energie, dar nu datorita conditiilor de viata, ci din cauza lipsei spatiului si a sedentarismului”, a spus Ghender pentru libertatea.ro, adaugand ca felinele sunt obligate sa doarma pe beton, ceea ce le dauneaza sanatatii.

Medicul veterinar a confirmat faptul ca jurnalistii britanici au exagerat putin. Dar ei, macar, incearca sa stranga fonduri, sa sensibilizeze publicul. „Daca ar dona macar o lira fiecare cititor al ziarului care are tirajul de sute de mii de exemplare, tot s-ar strange niste bani”, spune increzatoare doamna Ghender, adaugand ca „ai nostri” nu au mai facut nimic din ’89 incoace.

Problema ar fi putut fi solutionata de trei luni de zile, daca nu ar fi existat atata birocratie, directoarea de la zoo spunand ca exista fonduri de 4 miliarde de euro destinate refacerii habitatelor, bani care sunt blocati la Ministerul Mediului.

O alta solutie ar fi transferarea a trei feline intr-un parc din Africa de Sud si pastrarea celorlalte 11 la Oradea, intr-un spatiu de 1 hectar, care se spera ca va fi amenajat in viitor. Din pacate, nici aceste doua solutii nu sunt posibile in viitorul apropiat, tot din lipsa de fonduri, doar „banii sunt folositi pentru fotbal”, a spus mai in gluma, mai in serios, Ghender, nu inainte de a ne asigura ca va lupta pana la capat pentru binele animalelor.

Medicul veterinar spera ca rezolvarea sa vina tot de la britanici, care chiar daca au prezentat distorsionat problema in presa, incearca sa atraga sponsorizari pentru transferarea tuturor celor 14 lei, la Yorkshire Wildlife Park.

Mai mult, se pare ca nu doar situatia leilor este tragica. „Ursii, lupi si toate felinele mari sufera din cauza lipsei de spatiu si a unui habitat adecvat”, a mai spus Ghender, adaugand ca in luna octombrie se va icnerca transferarea a doi lei la Zarnesti, cu toate ca si acolo exista prea multe animale pentru spatiul detinut.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *