Insula Lanai va deveni o versiune pamanteana a paradisului, transformandu-se intr-un laborator ecologic bazat pe energie solara, se vor folosi doar masini electrice care le vor inlocui pe cele traditionale (mari consumatoare de cantitati enorme de combustibil), iar apa de mare va fi desalinizata si transformata in apa potabila pentru industria de export a fermelor organice.
Suna bine si totul se petrece acum, in prezent. Nu este o intamplare de domeniul science fiction-ului, ci dimpotriva totul este pe cat se poate de real.
Achizitia insulei Lanai a fost facuta de catre directorul executiv al companiei Oracle pentru suma de aproximativ 500 de milioane de dolari. Acesta urmareste sa construiasca doua statiuni si terenuri de golf, structuri rezidentiale si comerciale pe vaste terenuri de foste plantatii de ananas care pana in momentul de fata nu au fost dezvoltate si valorificate.
Planurile celui care administreaza aceasta insula urmaresc sa o transforme intr-un mod de initiativa sustenabila, care va folosi alimentarea cu electricitate fotovoltaica si termic-solara. Panourile fotovoltaice folosite vor absorbi razele solare si vor crea direct energie electrica prin semiconductori, iar energia termala obtinuta va include utilizarea oglinzilor pentru directionarea caldurii catre o turbina. Si agricultura va fi alta, va fi una sustenabila. La fel se va intampla si cu masinile, care vor fi inlocuite cu cele electrice.
Agricultura va fi una revolutionara, deoarece se vor folosi sisteme de irigare prin picurare in cadrul fermelor organice, iar produsele astfel cultivate sa fie exportate si catalogate drept cele mai bune produse organice din lume.
Toate aceste activitati vor fi desfasurate de catre localnici sub atenta supraveghere a lui Ellison, iar eforturile lor vor fi directionate spre obtinerea unui laborator pentru sustenabilitate in business-uri la scara mica. Localnicii sunt cat se poate de incantati de aceasta initiativa, sustinand ca de cativa ani ei au inceput demersurile necesare spre sustenabilitate si ca impreuna vor reusi. Deja au fost renovate piscina publica, centrul de agrement de pe insula, dar si casele celor de pe insula. Toate aceste planuri vor necesita un efort din partea tuturor, vor trebui sa faca fata provocarilor pentru a reusi sa instaureze o Viata Sustenabila pe insula.
Viata sustenabila pe insula si transformarea insulei intr-un loc sustenabil necesita si implica o strategie pe termen lung. Dar, daca va avea sorti de izbanda cei 3000 de locuitori de pe insula vor putea deveni un exemplu viu al oportunitatii de a testa sustenabilitatea pentru insulele din intreaga lume.
Credeti ca este posibil asa ceva, ca insule din intreaga lume sa devina un laborator ecologic si sustenabil?
Mai multe informatii despre industria de carbon, certificatele de carbon si piata voluntara gasiti pe www.carbonsolutionsglobal.com.