Un sistem suedez de tuburi cu aer comprimat aspira gunoaiele menajere diferentiate direct din case sau de pe strazi

Masinile de colectare a gunoaielor dispar

Un sistem suedez de tuburi cu aer comprimat care aspira direct gunoaiele menajere diferentiate din case sau de pe strazi, pina la centrul de colectare, este folosit deja, pe linga Stockholm, si de alte orase mari precum Londra, New York, Barcelona si Paris.

In Italia exista mai multe municipalitati in care nivelurile de colectare diferentiata sint foarte mari, rivalizind chiar cu capitala Suediei, Stockholm. Numai ca in capitala suedeza, in plus fata de diferentierea meticuloasa a diferitelor deseuri menajere, s-a facut ceva mai mult. Sistemul se bazeaza pe utilizarea aerului comprimat. Cu ajutorul acestuia se aspira gunoaiele din tomberoane, conducindu-le printr-un sistem de serpentine metalice si transportindu-le cu viteza de 70 de kilometri pe ora pina la un centru de colectare. In acest fel se elimina doua probleme: mirosul urit si masinile de colectare de pe strazi care, in Suedia, unde sistemul a fost inaugurat in urma cu 50 de ani, s-au redus cu 90%.

Si Italia a ales colectarea subterana a gunoaielor. In aceste zile, in cartierul din Milano Varese-Porta Nuova, unde se construiesc trei blocuri-turn pentru 400 de familii, muncitorii lucreaza deja la instalarea sistemului suedez.

Sistemul va intra in functiune in aprilie 2013. “Sintem in negocieri pentru a aduce aceasta tehnologie si la Roma, Venetia si Torino”, explica directorul general al Envac Italia, Massimiliano Mutti.

Care este costul acestei tehnologii revolutionare? “In medie, pentru sistemul nostru, proprietarul unui apartament cheltuieste 1.200 de euro, dar in ceea ce priveste gestionarea colectarii, sistemul permite Primariei sa faca economii de 30-40% comparativ cu companiile traditionale, care se bazeaza pe masinile de colectare”, a precizat Mutti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *