Dispar plajele din sudul litoralului!

0
511
Dispar plajele din sudul litoralului!
Dispar plajele din sudul litoralului!
Dispar plajele din sudul litoralului!

De ani de zile autoritatile judetene si cele nationale trag semnale de alarma cu privire la fenomenul de eroziune a plajelor din nordul litoralului romanesc. Cel putin o data pe sezon au loc intalniri, simpozioane, vizite de lucru ale mai marilor de la ministerele de resort, care deplang disparitia acestor plaje, fie ca e vorba despre Mamaia, Eforie sau Constanta.

In acest timp, in sudul litoralului plajele dispar incet, dar sigur, sub actiunea valurilor, fara ca glasul hotelierilor si al localnicilor sa se faca auzit. Potrivit unui studiu prezentat, in urma cu cativa ani, la Mangalia, de catre Asociatia Balcanica de Mediu, anual, plajele de pe litoralul romanesc pierd cate doi metri.

Prioritare raman plajele din Constanta si Mamaia, care beneficiaza de reabilitare si extindere in urma unui proiect cu finantare europeana.

Autoritatile locale din sudul litoralului spun ca au, in proiect, realizarea unor programe, dar ca acestea ar urma sa fie aplicate peste 2-3 ani. Pana atunci, cel ce ar trebui sa intinda, cel putin in ceasul al doisprezecelea, o mana de ajutor litoralului sudic, este Guvernul Romaniei.

Plaja Venus a disparut de ceva timp sub valuri. Un investitor ce si-a cladit, aici, un hotel de cinci stele, a fost nevoit sa isi amenajeze un ponton, pe care turistii cazati la unitatea sa sa poata sta la soare. Plaja dintre Saturn si Venus a ramas destul de generoasa, dar si aici oamenii locului si-au dat seama, de ani de zile, ca suprafata s-a redus cu cel putin o treime fata de acum 30 de ani. La 2 Mai si Vama veche, fenomenul de eroziune s-a extins, cel mai vizibil, la nivelul buzei falezei, din care se desprind, periodic, bucati mari de teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.