Dupa modelul statelor membre UE, si magazinele din Maramures se pregatesc deja sa scoata din circulatie pungile oferite gratuit clientilor. Termenul impus de autoritati expira in aceasta vara. Marketurile maramuresene sunt pe cale sa renunte la pungile oferite gratuit clientilor. In prima etapa, din aceasta vara, pungile din plastic vor fi distribuite contra cost si va fi rasplatita reutilizarea acestora.

Ministrul Mediului, Attilla Korodi, a propus o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile.

Marile retele de comert de pe piata locala – Real, Billa, Kaufland – sunt in prezent principalii furnizori de pungi din plastic gratuite de pe piata maramureseana. Dupa modelul lor, si magazinele de cartier pun la dispozitia clientilor astfel de pungi.

Ministrul nu poate interzice complet punerea lor in circulatie, astfel incat exista varianta ca, de la intrarea in vigoare a legii, unii agenti economici sa prefere vanzarea lor pentru un pret din care sa-si poata acoperi o noua taxa, taxa de plastic.

Legea ar urma sa capete o forma finala in primavara acestui an, urmand ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009.

Teoretic, un maramuresean foloseste 250 de astfel de pungi intr-un an, iar timpul in care fiecare dintre aceste ambalaje este folosit e de doar 20 de minute.

Pungile din plastic sunt fabricate din titei, gaze naturale si alti derivati chimici si, dupa ce sunt aruncate, se descompun in 400-1.000 de ani. Chimicalele din compozitia lor raman in mediul inconjurator pentru o perioada chiar mai lunga. Viitorul pungilor din plastic in lume difera de la tara la tara. Australia si China vor renunta la ele din acest an, iar Germania si Italia intentioneaza sa le taxeze.

Sursa: Estrada Maramureseana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here