Disparitia petelor solare

Expertii de la Observatorul Solar National al Statelor Unite (NSO) au realizat trei studii despre disparitia petelor solare, acestea fiind facute publice marti.

Potrivit studiilor realizate de oamenii de stiinta, disparitia petelor solare are legatura cu ciclul solar, al carui maxim este prognozat in anul 2012.

Cercetatorii au incercat sa explice ca petele au inceput sa dispara din anul 2008, din cauza unui camp magnetic neobisnuit de slab, prezent la ambii poli ai Soarelui. „Este un lucru neobisnuit si neasteptat. Ciclul de pete solare poate intra in hibernare”, a spus Frank Hill, director NSO.

Hill a mai precizat ca un ciclu solar are o durata medie de aproximativ 11 ani, dar ca al 24-lea ciclu solar, adica cel curent, poate fi ultimul normal, deoarece aceste cicluri afecteaza clima. Mai mult, acesta ar putea fi ultimul maxim solar, iar exploziile solare ar putea trimite spre Pamant si spre satelitii acestuia multe particule care pot afecta avioanele, Statia Spatiala Internationala si reteaua electrica de pe Pamant. „Ultimele cicluri solare sunt asociate cu schimbarile climatice”, a spus fizicianul Judith Lean.

Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani, iar petele solare sunt zone intunecate de pe suprafata ce pot atinge lungimi si de 100.000 km. Campurile magnetice puternice din aceste zone inhiba transportul energiei spre suprafata, deci petele solare sunt mai reci decat zonele invecinate. Petele solare dureaza intre 1 ora si 1 luna si au temperatura de 4000 °C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *