Dobrogea: Inundatiile, prevenite

Pana in anul 2010 constantenii vor sti exact daca terenul pe care vor sa-si construiasca locuintele este in pericol de a fi inundat. Informatiile vor fi oferite de catre primarii, pe baza hartilor de risc la care reprezentantii Directiei Apelor Dobrogea-Litoral vor incepe lucrul.

Hartile vor fi concepute pe baza masuratorilor topometrice si a studiului hidrologic al fiecarei zone. Gheorghe Babu, directorul DADL Constanta, sustine ca scopul acestei actiuni este stabilirea caselor si a terenurilor ce urmeaza a fi inundate in functie de cantitatea de precipitatii cazuta. Locuitorii acestor zone vor fi avertizati chiar si cu 12 ore inainte de a li se inunda casele, pentru a se evita pierderea de vieti omenesti in urma precipitatiilor foarte abundente.

Directorul DADL sustine ca pe baza hartilor de risc se vor face lucrari de indiguire, acolo unde este posibil, pentru ca apa sa nu ajunga in case, sau lucrari de largire a cursului de apa, pentru scurgerea cantitatilor mari adunate in timpul ploilor. Cei care vor sa isi construiasca imobile in zonele cu risc crescut de inundatii vor fi instiintati de pericol si isi vor asuma raspunderea in cazul unor dezastre, fara a avea dreptul la despagubiri.
Costuri mari

Costul elaborarii hartilor de risc va ajunge intre trei si cinci milioane de euro, bani obtinuti de la bugetul statului. Daca in urmatorii trei ani se vor cunoaste zonele de risc, planul de amenajare si lucrarile corespunzatoare vor fi finalizate abia peste aproximativ 20 de ani. Problema cu care se confrunta reprezentantii DADL este ca de multe ori este mai ieftina acordarea despagubirilor decat asigurarea zonelor de risc si a planurilor de aparare.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *