Documentarul ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut”, in premiera la Tulcea

Documentarul ”Delta Dun?rii – paradisul aproape pierdut”, în premier? la Tulcea
Documentarul ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut”, in premiera la Tulcea
Documentarul ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut”, in premiera la Tulcea

Teatrul Jean Bart din Tulcea s-a animat joi seara la proiectia filmului documentar “Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut”, lansat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. S-au bucurat de imaginile in premiera spectatori de toate varstele, localnici si reprezentanti ai autoritatilor locale: Consiliul Judetean Tulcea, Prefectura si Primaria Tulcea.

Filmul face parte din proiectul “Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut” implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Biosferei Delta Dunarii, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu. Alaturi de alte 65 de minidocumentare despre specii periclitate din Delta Dunarii, el are rolul de a informa si ridica nivelul de constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Filmul nareaza tragedia Deltei, singura delta declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO, impactul negativ al activitatii umane din perioada comunista: desecarile si indiguirile pentru obtinerea de teren agricol au perturbat profund echilibrul ecologic al zonei, dar si pe cel social. Mesajul pe care Asociatia doreste sa-l transmita prin acest documentar este ca biodiversitatea nu reprezinta un lux, ci o necesitate, iar continuarea degradarii Deltei ne va lasa mai saraci decat ne putem permite.

Dupa film, a avut loc o dezbatere moderata de Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, la care au luat cuvantul Constantin Hogea, primarul orasului Tulcea, Edward Bratfanof, Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, reprezentanti ai INCDDD, ai Prefecturii si alti spectatori.

“Dupa premiera din Bucuresti, era important sa proiectam acest film si in prezenta autoritatilor si a localnicilor din judetul Tulcea. Delta Dunarii are pe teritoriul ei de 550 000 ha: doar 50 600 ha sunt zone strict protejate, si peste 300 000 ha zone economice. In mod normal, aceasta titulatura, de  <zona economica> nu are ce cauta intr-o rezervatie de patrimoniu mondial. Desi este considerata o zona prioritara de reconstructie ecologica, desi este inclusa intr-un plan de management pentru conservarea biodiversitatii, numai 15 000 ha s-au renaturat…” – a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

In cadrul discutiei accentul a fost pus pe necesitatea educatiei. In acest sens, Guvernatorul Deltei, Edward Bratfanof, a subliniat importanta schimbarii atitudinii fata de mediul inconjurator, in randul localnicilor, turistilor si autoritatilor publice si necesitatea colaborarii cu toti factorii implicati pentru gasirea celor mai bune solutii pentru dezvoltarea durabila a Deltei.

Constantin Hogea a marturisit ca in Delta Dunarii sunt foarte multe aspecte scapate de sub control, braconajul, mai ales cel electric, fiind o adevarata crima pentru biodiversitate. De asemenea, acesta a specificat ca este important ca in stabilirea masurilor de protectie a Deltei trebuie sa se tina cont si de cei 20.000 de localnici.

Documentarul va fi disponibil in curand pe DVD si online pe canalul Youtube al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *