Proiecte de parcuri fotovoltaice, inregistrate la autoritatile din Arad

Proiecte de parcuri fotovoltaice, inregistrate la autoritatile din Arad
Proiecte de parcuri fotovoltaice, inregistrate la autoritatile din Arad

Peste 50 de proiecte de dezvoltare a unor parcuri fotovoltaice au fost inregistrate la autoritatile de mediu din Arad, pentru obtinerea autorizatiilor, sute de hectare de terenuri urmand sa fie acoperite cu panouri solare daca investitiile se vor concretiza.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arad au declarat, vineri, ca au inregistrat 54 de proiecte de construire a unor parcuri fotovoltaice, investitorii depunand documente pentru obtinerea planurilor urbanistice.

In majoritatea cazurilor, respectiv la 41 dintre proiectele anuntate, s-a ajuns la faza solicitarii acordului de mediu, in vederea inceperii lucrarilor.

Printre localitatile in care se vor dezvolta parcuri fotovoltaice se numara Sebis, Seitin, Sofronea, Vladimirescu, dar si municipiul Arad.

Primarul comunei Seitin, Mircea Totorean, a declarat ca un investitor roman a inchiriat o suta de hectare de teren de la persoane private, pentru a instala panouri fotovoltaice care ar urma sa aiba o capacitate totala de 40 MW.

“Din discutiile pe care le-am avut cu investitorii, lucrarile vor incepe in acest an. Deocamdata, valoarea investitiei nu a fost facuta publica, dar estimam ca vor exista venituri importante la bugetul local dupa finalizarea proiectului”, a declarat primarul.

De asemenea, primarul din Sofronea, Ioan Babau, spune ca in comuna se vor dezvolta patru proiecte de acest gen, unul avand deja autorizatiile necesare. Conform sursei citate, o companie italiana va amenaja, in zona industriala din Sofronea, un parc fotovoltaic pe 12 hectare, urmand ca panourile sa fie montate atat la sol, cat si pe halele de productie existente.

In comuna s-au mai solicitat autorizatii pentru alte trei proiecte – doua pe zece hectare, iar unul pe 17 hectare.

Si Primaria Arad a anuntat ca vrea sa construiasca un parc pentru producerea energiei cu panouri solare pe o suprafata de 13 hectare, studiul de fezabilitate fiind aprobat inca din 2011. In studiu se arata ca proiectul ar costa 90,8 milioane de lei.

“Se pot obtine beneficii cum ar fi reducerea dependentei comunitatii locale fata de energia produsa prin tehnologii conventionale, implicarea activa a autoritatilor publice locale in procesul de valorificare a resurselor regenerabile de energie disponibile local”, se mai arata in document.

Energia obtinuta ar urma sa fie furnizata in reteaua electrica locala de tensiune nominala 20 kV.

Cel mai mare proiect de acest fel din Romania se afla in faza finala de executie in orasul aradean Sebis. Aici sunt aproape finalizate lucrarile la un parc fotovoltaic care ocupa 200 de hectare de teren, investitia fiind de o suta de milioane de euro.
Parcul va cuprinde 317.000 de panouri, cu o putere totala de 65 MW, care ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori, la proiect lucrand 700 de oameni.

Reprezentantii investitorilor declarasera, in luna februarie, ca acest parc fotovoltaic va fi cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa. Investitia apartine companiei spaniole “Promotion Inversolar 65″.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,553FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente