Manifestatie antinucleara la Tokyo la doi ani de la accidentul de la Fukushima

Rusia pledeaz? pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume
Manifestatie antinucleara la Tokyo la doi ani de la accidentul de la Fukushima
Manifestatie antinucleara la Tokyo la doi ani de la accidentul de la Fukushima

Mii de manifestanti au defilat sambata la Tokyo pentru a cere abandonarea rapida a energiei nucleare in Japonia, la doi ani dupa catastrofa de la Fukushima, transmite AFP.

Protestatarii, printre care se numarau si locuitori din regiunea Fukushima (nord-estul Japoniei, dar si personalitati precum laureatul premiului Nobel pentru literatura Kenzaburo Oe, si-au exprimat ingrijorarea fata de nerabdarea guvernului nipon de a reporni reactoarele nucleare. Organizatorii afirma ca 15.000 de persoane au participat la aceasta manifestatie, in timp ce politia nu a furnizat inca o estimare cu privire la numarul de participanti.

Doar doua din cele 50 de reactoare functioneaza in prezent in Japonia, centralele nucleare facand obiectul unor numeroase controale de securitate dupa accidentul de la Fukushima. Insa premierul Shinzo Abe, castigatorul alegerilor legislative din luna decembrie, este favorabil repornirii reactoarelor a caror securitate a fost stabilita.

‘Noua putere nu trebuie sa-si faca iluzii, victoria sa electorala nu inseamna ca populatia aproba utilizarea energiei nucleare’, au explicat organizatorii manifestatiei intr-un comunicat. ‘Cerem demararea rapida a procedurilor de dezmembrare a reactoarelor si ne opunem oricarui proiect vizand constructia de noi centrale nucleare’, au adaugat organizatorii.

Manifestatia a avut loc cu doua zile inaintea celei de a doua aniversari a seismului si tsunamiului din 11 martie 2011 care au provocat moarte a aproximativ 19.000 de persoane in regiunea Tohoku (nord-est) si un accident nuclear major la centrala Fukushima Daiichi. Acesta a fost cel mai mare dezastru nuclear dupa catastrofa de la Cerno

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *