Doina Pana spune ca ”radarul” padurii va elimina posibilitatea ca agentii economici sa vanda o bucata de lemn de doua ori si sa foloseasca un aviz de insotire a marfii de cate ori vor ei.
Sistemul informatic de urmarire a traseului lemnului din padure pana la beneficiarul final, care va devine obligatoriu la nivel national din data de 8 octombrie, are menirea de a stopa taierile ilegale de arbori. Initiatorul aplicatiei, ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Doina Pana, spune ca acesta a venit ca o necessitate pentru ca ”nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se intampla cu masa lemnoasa din padurile Romaniei si a permis furtul acestuia cu acte. Am constatat ca doar. Adica, pana acum era posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasa sa fie folosit de cateva ori. Implementarea SUMAL la nivel national va elimina clar astfel de posibilitati. Fiecare bucata de lemn va fi inregistrata o singura data si vanduta o singura data, cu acte”.
Conform ministrului bistritean, implementarea sistemului supranumit ”radarul” padurilor are o serie de consecinte directe, dupa cum urmeaza: nu se vor mai putea incarca materiale lemnoase si implicit transporta cu acelasi aviz de insotire de mai multe ori, nu se vor mai putea legaliza materiale lemnoase taiate ilegal intrucat se va memora locul de unde s-a incarcat materialul lemnos si nici nu va mai fi posibila modificarea cantitatilor inscrise pe avizele de insotire, dupa valorificarea acestora pe piata neagra, adica de ex: cantitatea de 30 mc sa fie modificata in 3 mc sau 0,3 mc.
Doina Pana spune ca, de asemenea, nu se vor mai putea transporta materiale lemnoase fara provenienta legala fara ca organele de control sa nu stie, nu se vor putea transporta cantitati mai mari decat cele care au fost procurate in conditii legale.
Cine va incerca sa fenteze sistemul nu va face altceva decat sa se autoserveasca pe tava organelor de control, pentru ca daca un utilizator vrea sa vanda sau sa transmita avize catre un alt utilizator, aplicatia va genera alerta care va fi comunicata organelor de control, iar acestea sunt obligate sa dispuna masurile legale. In plus, alertele sunt memorate si pot fi verificate oricand.
Ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii mentioneaza ca cetatenii care observa activitati ce tin de sfera ilegalului in padurilor sau transporturi dubioase de masa lemnoasa pot sesiza organele de control pe numarul scurt 112, activ tot din data de 8 octombrie.