Dosarul lui Borbely de la DNA vizeaza acordarea de contracte contra amenajarii unui apartament

Dosarul lui Borbely de la DNA vizeaza acordarea de contracte contra amenajarii unui apartament

Dosarul de la DNA al lui Laszlo Borbely se refera la atribuirea de contracte ale Administratiei Nationale Apele Romane unei firme din Negresti Oas in schimbul amenajarii apartamentului cuscrei ministrului. In acest caz, seful DNA, Daniel Morar, reclama anul trecut presiuni ale politicienilor.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au efectuat, in iulie 2011, o perchezitie intr-un imobil care apartinea cuscrei ministrului Laszlo Borbely. Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrari de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, in schimbul influentei sale in atribuirea contractelor.

Aceasta firma, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit in ultimii patru ani 37 de lucrari publice, 34 dintre ele de la „Apele Romane”, in valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 in timpul mandatului demnitarului.

Procurorii DNA-Serviciul Oradea incepusera atunci urmarirea penala in acest caz impotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrarilor, SC Lescaci Com SRL din Negresti Oas, pe nume Ioan Ciocan, dar si impotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat intre omul de afaceri si ministru, potrivit datelor comunicate agentiei MEDIAFAX de catre DNA.

Ioan Ciocan este invinuit pentru cumparare de influenta, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

In iulie 2011, procuror sef al DNA, Daniel Morar sustinea ca „nu exista un caz Borbely”, nefiind adusa vreo acuzatie oficiala ministrului Mediului.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat presiunile din partea politicienilor in dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely, el condamnand, in 15 iulie 2011, la TVR Info, presiunile asupra anchetatorilor din acest caz.

Procurorul sef al DNA sustinea ca solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problema pentru procurori daca s-ar opri aici, insa aceasta solidaritate este „condimentata” cu afirmatii facute in necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa anchetatorilor.
„Am vazut in ce constau declaratiile de sustinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice si nu fac decat sa constat ca se intampla lucruri care in ultima vreme se repeta in mod obisnuit. Aceasta solidaritate nu ar fi nicio problema pentru procurori daca s-ar opri aici, insa aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmatii facute in totala necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzatii nu cunosc nici situatia de fapt, nici situatia juridica si nici normele juridice aplicabile in materie, fara ca asta sa-i impiedice sa faca acuzatii de genul «DNA este o institutie abuziva». Problema se pune atunci cand acest climat pune presiune pe procuror, in conditiile in care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificila”, a declarat Daniel Morar.

Ulterior, la Realitatea TV, Morar afirma ca atunci cand a facut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaratiile facute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus ca „DNA este ca Petrica cu lupul”, o „institutie necredibila care arunca bombe”, la afirmatiile lui Kelemen Hunor, care a sustinut ca „DNA este o institutie care distruge cariere si ca de cele mai multe ori s-a dovedit ca acuzatiile sunt false”, precum si la o postare de pe blogul personal facuta de Victor Ponta.

„Aceste declaratii genereaza presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjeaza acuzele si declaratiile nereale cu privire la un caz”, spunea seful DNA.

In 15 iulie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apara independenta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, sustinand, intr-un comunicat de presa, ca le recomanda reprezentantilor clasei politice sa manifeste rezerva si atitudine ponderata in exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate in lucru.

CSM spunea ca exprimarea de catre clasa politica a unor opinii in legatura cu dosare aflate in lucru poate constitui o imixtiune in activitatea magistratilor.

„Pe cale de consecinta, Consiliul recomanda reprezentantilor clasei politice sa manifeste rezerva si atitudine ponderata in exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate in lucru de catre judecatori si procurori”, sustineau reprezentantii CSM.

Ulterior, in 21 iulie 2011, CSM a decis respingerea sesizarii privind apararea independentei procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca afirmatiile politicienilor nu au constituit o presiune asupra anchetatorilor.

Miercuri, 4 aprilie 2012, DNA a sesizat procurorul general al Romaniei sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, ca PDL nu va obstructiona justitia si va vota pentru ridicarea imunitatii de deputat a ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

UDMR Mures si-a exprimat „ingrijorarea in legatura cu campania de discreditare” a vicepresedintelui UDMR Laszlo Borbely, presedintele organizatiei, Kelemen Attila, declarand, miercuri, ca acesta este „un politician prea versat” ca sa faca greseli in declaratia de avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *