„ECO- Arhitectura” la Anuala de Arhitectura Bucuresti, 1-12 iunie

Madrid. Caixa Forum

PROIECTE NOI IN VALOARE DE PESTE 50 MIL EUR INSCRISE IN ANUALA DE ARHITECTURĂ 2012

Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (O.A.R Bucuresti) alaturi de Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) organizeaza in perioada 1-12 iunie 2012 Anuala de Arhitectura Bucuresti, editia a X-a, in spatiul expozitional Sala Dalles. Tema propusa de organizatori in acest an aniversar este: „ECO- Arhitectura”.

Lucrarile de arhitectura inscrise in concurs au fost realizate pe parcursul ultimului an (de la jumatatea lui 2011, la prima jumatate a anului curent). Au intrat in concurs o suta de proiecte rezidentiale, cladiri publice si amenajari care au o valoare cumulata a executiei de peste 50 milioane EUR. La acestea se mai adauga inca o suta de carti de specialitate, studii si proiecte care concureaza la diverse sectiuni din concurs. Astfel, Anuala de Arhitectura 2012 va include 200 de proiecte jurizate.

Editia 2012 marcheaza 10 ani de la infiintarea Anualei de Arhitectura si isi propune sa puna accentul pe eco arhitectura si pe rolul arhitectului in definirea spatiului si a stilului de viata. Tema eco a acestei editii a fost inspirata de tendintele internationale in arhitectura, dar si de noile directive EU referitoare la eficienta energetica a constructiilor, ce vor intra in vigoare in toate tarile membre din 2020. In Romania se afla in dezbatere publica mai multe proiecte de lege care fac referire la standardele eco si la eficienta energetica a materialelor de constructii. Astfel, incepand cu 2013, toti producatorii de materiale de constructii care activeaza in Romania vor trebui sa se alinieze si sa faca modificari ale portofoliului de produse comercializate.

Harmonia 57, Brazilia 1

„Anuala 2012 este un festival urban bucurestean, incluzand manifestari de arta contemporana in multe locatii, inclusiv stradal prin Street Delivery si ulterior Strada de C’Arte, proiectii de film, conferinte de arhitectura si expozitii.Ne concentram atentia asupra valorilor spatiului arhitectural si a posibilitatilor de ameliorare a calitatii vietii urbane prin arhitectura. Ne dorim in acelasi timp sa deschidem un dialog cu publicul larg, care are nevoie de educatie in arhitectura si care trebuie sa se implice mai mult in a intelege importanta arhitecturii in viata lor de zi cu zi, dar si in dezbaterile si manifestarile publice pe aceasta tema“ a declarat Mircea Ochinciuc, Presedintele O.A.R Bucuresti.

In 2011 O.A.R Bucuresti a pus accent pe spatiile publice, unul dintre proiectele in care s-au implicat pentru a genera organizarea unui concurs de arhitectura fiind chiar Piata Universitatii, pentru amenajarea supraterana a spatiului. Chiar daca concursul s-a organizat dupa ce incepuse santierul pentru parcajul subteran, este totusi important faptul ca s-a reusit un dialog cu Primaria, prin care aceasta a consimtit sa colaboreze cu arhitectii care au castigat concursul pentru amenajarea Pietei.

Organizatorii Anualei au pregatit numeroase premii pentru arhitectii participanti, respectiv 10 premii acordate de Filiala Bucuresti a O.A.R si 10 premii acordate de sponsori. Printre membrii juriului se numara atat arhitecti romani, cat si arhitecti cu cariera internationala, invitati la Bucuresti cu ocazia Anualei 2012. Evenimentul din acest an include trei componente : expozitia-concurs de Arhitectura, conferintele Eco-Arhitectura si serile Culturale ale Anualei.

Intrarea va fi libera pentru vizitatori pentru toate expozitiile si evenimentele cuprinse in Anuala de Arhitectura.

Arhitectura eco este un concept relativ recent care are in general doua abordari: arhitectura verde si arhitectura durabila. Primele constructii in acest spirit au aparut cu precadere dupa anii 1970, marcati de criza petrolului. Este un domeniu ce influenteaza din ce in ce mai mult viata cotidiana, arhitectii incercand sa utilizeze tehnologii noi, materiale naturale si solutii inventive prin care sa diminueze impactul negativ al constructiilor asupra sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator.

Despre invitatii din afara tarii

Harmonia 57, Brazilia 2

Anuala de Arhitectura din acest an se bucura de participarea unor invitati speciali ai conferintelor pe tema eco-arhitecura.

Patrick Blanc este un botanist francez faimos pentru peretii vegetali, adevarate gradini verticale, care decoreaza fatadele sau holurile a numeroase muzee, hoteluri, cladiri comerciale sau de birouri din intreaga lume. (vezi poza)

Madrid. Caixa Forum
Triptyque Arhitecture este un atelier de arhitectura braziliano-francez a carui proiect celebru poreclit Harmonia 57 este o cladire de birouri si atelier pentru artisti a carui fatada este acoperita de o retea de tuburi cu pulverizatoare pentru irigarea vegetatiei. (vezi poza)

Harmonia 57, Brazilia

Klaus Daniels, actualmente profesor la ETH Zurich, autor prolific de volume in domeniul arhitecturii sustenabile, unul din initiatorii calcului energetic al cladirilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *