Eco-atitudini, eco-cultura si eco-arhitectura la intalnirea zeppelin

Eco-atitudini, eco-cultura si eco-arhitectura la intalnirea zeppelin

Joi, 19 mai, la ora 18:00, la Muzeul Taranului Roman, sala „Horia Bernea” (intrarea Monetariei) va avea loc conferinta zeppelin despre eco-atitudini, despre eco-cultura si eco-arhitectura cu doi invitati speciali: arhitectul german Eike Roswag si arhitectul Serban Sturdza.

„Aceasta editie zeppelin ne va arata ca se poate face arhitectura sustenabila si inca una cu virtuti estetice contemporane, chiar cu mijloace materiale foarte reduse. Mult mai important este know-how-ul, sistemul de organizare a resurselor, regulile care sa actioneze coerent si determinant in a face lucruri frumoase. Cele mai multe cladiri care se numesc sustenabile sau eco nu reusesc sa fie decat constructii anodine, sa formeze imagistic orasele si sa contribuie la degradarea sociala. Fara o abordare integrata, asa cum veti vedea in seara asta la zeppelin, fara o arhitectura de calitate, prevad ca ne indreptam spre o alta lume gri si plicticoasa in care ne impacam constiinta cu faptul ca am dat oamenilor niste baraci banale, dar „eco”, sustine arh. Constantin Goagea, directorul revistei zeppelin.

Eike Roswag, unul dintre directorii asocierii multidisciplinare Zieger / Roswag / Seiler Architekten Ingenieure (www.zrs-berlin.de), este totodata unul dintre cei mai interesanti reprezentanti ai tinerei generatii de arhitecti germani. Lucrarile sale au primit numeroase premii (printre care Aga Khan Award in 2007) si au fost publicate in cele mai importante reviste. Biroul s-a specializat in practica si cercetarea de varf in domeniul arhitecturii din pamant si din alte materiale naturale si in cel al constructiilor sustenabile.

Serban Sturdza este multiplu castigator al Bienalei de Arhitectura Bucuresti (in cadrul biroului Prodid si in diferite forme de parteneriat) si a unor concursuri nationale de arhitectura, urbanism, restaurare si design si este una dintre personalitatile culturale ale Romaniei de astazi. Dincolo de acestea, se numara printre cei mai activi promotori din Romania ai revalorificarii tehnicilor si materialelor traditionale, dar si un activist in domeniul recuperarilor patrimoniale.

„Ne asteptam la un Zeppelin memorabil datorita prezentei a doi arhitecti de top si a unui subiect foarte fierbinte. Eco-arhitectura si sustenabilitatea sunt deja subiecte inconturnabile, insa mai mult din punct de vedere al performantelor tehnice si mai nou al normelor si mai putin din cel al calitatii arhitecturale. Ei bine, vom vedea si vom discuta cu aceasta ocazie despre cum ecologia si recuperarea unor traditii pot genera arhitectura de calitate. Va fi vorba despre responsabilitate si materiale naturale, dar si despre modernitate, inovatie si spatii valoroase.”, afirma arh. Stefan Ghenciulescu, Redactor-Sef revista zeppelin.

Cum rezista materialele naturale in confruntarea cu formele pure, cu geometria modernitatii, cum redescoperim traditiile constructive si le punem alaturi de tehnologii actuale, ce inseamna investitiile si costurile unor astfel de lucrari, cat este de invatat, de la cine, pentru ce? Eco-zeppelin – prima sesiune critica asupra acestui subiect.

www.e-zeppelin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *