Eco-educatia, o sansa in plus pentru generatiile viitoare

green-kids.jpg„Ca sa fii dascalul altora, trebuie sa fi fost tu

insuti ucenic, destula vreme”

– proverb latin

Actiunea de protectie a mediului se poate realiza pe deplin, numai prin asocierea masurilor de ordin juridic si administrativ cu cele de ordin educational. Schimbarea mentalitatii oamenilor nu este usoara, dar fara o educatie in acest sens, orice actiune de ocrotire a mediului este supusa esecului. Educatia ecologica este necesar sa se adreseze tuturor, generand atitudini de respect si responsabilitate fata de resursele naturale in vederea conservarii lor si trebuie sa inceapa din frageda copilarie si sa se continue pe tot parcursul vietii.

Omul trebuie educat in spiritul respectului fata de mediu. De aceea suntem responsabili in a construi un mediu educational care sa motiveze copilul in procesul de protejare a naturii. Sentimentele si atitudinile oamenilor  fata de natura trebuie sa fie de respect si grija avand in permanenta convingerea ca ei sunt parte integranta din natura si nicidecum superiorii acesteia. Gandindu-ma ca prietenia este legatura care-i uneste pe oameni, atunci trebuie sa intelegem ca omul trebuie sa manifeste dragoste si respect pentru natura.

Protectia naturii necesita mijloace materiale destul de costisitore, dar si cresterea gradului de responsabilitate al oamenilor din intreaga lume fata de mediu, iar scolii ii revine un rol important in acest sens, prin initierea primilor pasi  in educatia ecologica.

Pentru a ne convinge si a demostra ca este posibila si necesara educatia ecologica, am elaborat programe educative in parteneriat, in scoli si gradinite. Alaturi de noi au participat parinti, bunici, invatatori si educatori, profesori de geografie si biologie, silvicultori, reprezentanti ai comunitatii publice si organizatii non-guvernamentale. Cadrele didactice constituie o cheie importanta pentru aplicarea cu succes a unui curriculum de educatie ecologica, ca si in cazul oricarei alte programe de invatamant.

Copiii sunt un public important pentru educatia mediului deoarece sunt gestionarii si consumatorii de maine ai resurselor. Si in unele cazuri copiii isi pot influenta parintii sau alti membri ai comunitatii. Educatorii si toti cei care lucreaza in scoli si cu elevi pot avea un impact deosebit, de la cresterea constientizarii si cunoasterii pana la formarea de atitudini si proiecte active in numele educatiei mediului. Problemele de mediu sunt urgente si trebuie abordate de intreaga comunitate, iar educatia trebuie sa fie o parte integranta a solutiei.

Ca exemplu al practicii noastre, voi ilustra cu cateva poze, prestatia elevilor si cadrelor didactice din comuna  Vulturesti,   o comuna bine asezata, la distanta mica de Vaslui si, cu acces la drum national si cale ferata. Am derulat impreuna cu Scoala cu clasele I-VIII mai multe proiecte privind protejarea mediului inconjurator. Cadrele didactice au avut grija ca fiecare activitate sa fie o sarbatoare si in acelasi timp sa devina o obisnuinta pentru elevi si pentru oamenii satului.

Asa ca inscrierea in programul Responsabilitate Sociala pentru protectia mediului „Milioane de oameni, milioane de copaci”, initiat de Fundatia PRAIS, nu a fost o surpriza….  Locul IV obtinut la prima a editie acestui program si  premierea cu DIPLOMA DE MERIT, in cadru festiv, la Palatul Parlamentului, a fost cea mai bine meritata recunoastere a initiativelor si eforturilor acestor oameni inimosi si responsabili.

Scoala cu clasele I-VIII Vulturesti, prin cei  30 copii  voluntari – sprijiniti de parintii lor, de Primaria Vulturesti si de Directia Silvica Vaslui –  au plantat   in perioada 15 martie-26 martie 2007, in total 13.250 de plante, din care: singeri – 5000 de bucati, lemn cainesc – 3000 de bucati, gladite – 2500 de bucati, salcioare – 3200 de bucati, castan porcesc – 100 de bucati, tei – 100 de bucati, magnolii – 10 bucati, tuie globoza- 10 bucati, molid comun – 10 buc, molid argintiu -10 bucati, tufe de forfitia – 5 bucati, tufe de cununita -5 bucati.

Performanta lor a fost cu atat mai notabila cu cat primele locuri au fost ocupate de institutii destul de mari, care au reusit sa adune sute de voluntari. Astfel, pe locul III, in fata celor de la Vulturesti a fost Consiliul Judetean Alba, cu 1.000 de voluntari si 15.000 de puieti plantati. Elevii care au lucrat efectiv la plantarea puietilor ne-au spus ca cea mai grea munca a fost intretinerea. „Ne-am luat cu munca, ne-am indemnat si la pus a mers bine treaba. In vara insa, fiindca a fost seceta, a trebuit sa ii udam in fiecare zi. Asta a fost partea mai grea”, ne-a spus unul dintre copii, intr-una din intilnirile noastre.

Acesti copii ne-au demonstrat ca fiecare dintre noi putem contribui voluntar la protectia mediului, in orice zona a tarii, indiferent de scoala, compania sau organizatia din care facem parte. Cu totii suntem responsabili de protectia si refacerea mediului in care traim, contribuind astfel la sanatatea noastra si a generatiilor viitoare.

Toate actiunile desfasurate de APM Vaslui in cadrul campaniilor de sensibilizare a elevilor si comunitatii locale asupra problemelor de refacere a mediului inconjurator s-au bucurat atat de sprijinul autoritatilor locale cat si de diponibilitatea locuitorilor acestui judet.

Ajutandu-i sa-si cunoasca drepturile ca cetateni, dandu-le puterea sa actioneze si sa simta ca ei conteaza, clarificand legaturile dintre sanatatea individuala sau familiala si mediu, aratand legatura dintre veniturile personale si mediu, si trezindu-le interesul fata de lumea naturala, poti aprinde o scanteie a proprietatii personale in probleme de mediu.

Si nu-ti face griji daca nu poti face totul – aprinderea unei scantei este un inceput bun.

consilier superior  – drd. ing. Budianu Mihaela

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *