Campania de colectare a uleiurilor vegetale uzate initiata de Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, cu sprijinul Primariei municipiului Satu Mare si a firmei SC Miraioana SRL

Uleiul este unul dintre alimentele intrebuintate in pregatirea  multor preparate din bucatarie. Insa acest aliment atat de necesar se poate transforma intr-un potential pericol pentru sanatate si mediu.

Uleiul alimentar, daca este prajit timp indelungat sau la temperaturi peste limita ori daca nu este inlocuit la timp, poate duce la aparitia unor boli fatale, de exemplu prin dezvoltarea celulelor cancerigene. Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale.

Aceste norme obliga atat operatorii economici care au bucatarii si folosesc ulei, cat si persoanele fizice, sa colecteze separat uleiul rezidual si sa il predea agentilor economici care se ocupa de reciclarea acestui tip de deseu. Daca in cazul operatorilor economici situatia poate fi oarecum controlata, in ceea ce priveste persoanele fizice controlul este mai greu de realizat. De aceea, cea mai mare parte a cantitatii de ulei uzat din gospodarii ajunge la canalizare sau la cosul de gunoi.

Majoritatea oamenilor recunosc faptul ca uleiul pe care nu il mai folosesc il arunca la chiuveta sau il depoziteaza in recipiente de plastic pe care le arunca apoi la cosul de gunoi, asa ca substanta tot poluator ajunge. Dar oare cate gospodine se gandesc ca aceasta este una din cele mai mari greseli pe care le fac?

Si asta pentru ca in judet, ca de altfel in toata Romania, desi incep sa apara societati care colecteaza uleiul menajer, deocamdata nu este realizata infrastructura de colectare a acestor uleiuri de la populatie, ca ulterior sa fie transformate in biodiesel.

 

Situatia in acest domeniu de interes la nivelul judetului Satu Mare

In urma autorizarii din punct de vedere al protectiei mediului, in luna noiembrie 2008, a primei firme care desfasoara activitatea de colectare a uleiurilor vegetale uzate atat de la societati cat si de la persoane fizice, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, prin personalul de specialitate, incepand din luna februarie 2009, a demarat o ampla campanie de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii selective a uleiurilor vegetale uzate.

Pentru inceput, la nivelul municipiului Satu Mare, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, cu sprijinul Primariei municipiului Satu Mare si a firmei SC Miraioana SRL (autorizata din punct de vedere al protectiei mediului), in perioada 23 – 28.02.09, au fost colectate uleiurile vegetale uzate de la populatia municipului Satu Mare, in 6 puncte de colectare special amenajate in acest scop, in pietele alimentare din municipiu.

In urma evaluarii reusitei campaniei s-au constatat urmatoarele:

–         au fost informati si constientizati un numar aproximativ de 7500 de cetateni privind importanta colectarii selective a uleiurilor alimentare uzate, prin distribuirea a 1500 de fluturasi  si purtarea unui dialog direct, precum si prin mass media locala;

–         s-au colectat 133 l de uleiuri alimentare uzate care s-au predat agentului economic autorizat in vederea valorificarii;

–         locuitorii municipiului Satu Mare au manifestat un interes ridicat privind reciclarea uleiurilor alimentare uzate.

Buna desfasurare a campaniei a fost asigurata de personalul de specialitate din cadrul APM Satu Mare si a voluntarilor de mediu din cadrul cercului ECO PRIETENI (liceeni de la Colegiul National „Ioan Slavici si Colegiul Tehnic „Constantin Brancusi Satu Mare”).

Aceasta campanie demarata cu succes in luna februarie 2009 va avea continuitate si in luna martie 2009,

extinzandu-se si la nivelul municipiului Carei, ca apoi din dorinta asigurarii unui cadru adecvat de participare pentru toti cetatenii judetului Satu Mare si in urma stabilirii cu conducerile administratiilor publice locale a locatiilor si a unui program cat mai accesibil, se vor fixa puncte permanente la nivelul intregului judet.

 

 

 

Campania desfasurata de APM Satu Mare, a mobilizat alaturi de cetateni si pe agentii economici care solicita consultanta de specialitate in vederea autorizarii pe activitatea de colectare a uleiurilor uzate vegetale, fapt care reprezinta, in perspectiva, garantia asigurarii continuitatii colectarii uleiurilor uzate vegetale.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *