Termenul de a recicla, intotdeuna ”da bine” cand e folosit, omul imediat il asocieaza cu salvarea planetei sau mai nou cu criza financiara cu care ne confrutantam.
In fiecare zi relationam cu oamenii si intrebarea pe care ne-o putem pune este: Omul, fiinta rationala, are educatia ecologica necesara unei vieti mai bune?
Zi de zi mergem la serviciu, la cumparaturi, avem intalniri cu diversi amici in diverse locatii, consumam produse, avem resturi de mancare, in concluzie producem gunoi.
Ce facem cu gunoiul ? Cati dintre noi folosesc acele trei pubele speciale: hartie, plastic, sticla? Oamenii in general nu recicleaza, dar de ce nu recicleaza? Poate ca nu au educatie in acest sens, poate nu stiu cum se face. Solutia e simpla: iti separi gunoiul pe categorii inainte de a-l duce la ghena.
Aceasta era una din solutiile adoptate de pensionarii mai nevoiasi. Acestia colectau materialele reciclabile si le transportau la centrele de colectare a hartiei sau a plasticului unde le valorificau si primeau o suma infirma de bani. Totusi nu era o actiune realizata din spirit ecologic ci din dorinta de a mai castiga un ban.
Ma interesa daca in scolile generale se face educatie -ecologica-, pentru ca generatia ce urmeaza sa fie pregatita si sa gandeasca ECO. Datorita faptului ca aceasta etapa de studii este de mult timp incheiata, am incercat sa iau legatura cu mai multi directori ai unor scoli generale. Initiativa nereusita momentan, dar voi reveni cu informatii intr-un articol ulterior.