Aproximativ 400.000 de tone de deseuri de ambalaje urmeaza sa fie contractate, in 2014, de operatorii economici specializati in gestionarea deseurilor, contractele de achizitie pentru aceste servicii urmand sa se faca prin intermediul unei proceduri transparente, lansata in premiera, in Romania, de catre Eco-Rom Ambalaje.
Conform informatiilor remise, vineri, AGERPRES, de organizatia de mediu, contractele de prestari servicii vor fi oferite celor mai avantajoase oferte din punct de vedere economic, atat financiar, cat si tehnic (pondere 50% – 50%).
In acelasi timp, in scopul dezvoltarii capacitatilor de reciclare din Romania, Eco-Rom Ambalaje va aplica o majorare de 10% la tarifele colectorilor sau operatorilor de salubritate care trimit deseurile de ambalaje in afara tarii pentru a fi reciclate.
Procedura de achizitie de servicii pentru gestionarea deseurilor de ambalaje presupune atribuirea contractului de prestari servicii de colectare/sortare pentru reciclarea si valorificarea prin incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje provenite din circuitul industrial-comercial si din cel al achizitiilor de la populatie.
Modelul este adaptat realitatilor nationale dupa bunele practici europene existente, de exemplu in Belgia si Austria, iar Eco-Rom Ambalaje este prima organizatie din Romania care implementeaza si dezvolta astfel de proceduri.
Potrivit datelor oficiale, in 2012, Eco-Rom Ambalaje a indeplinit obiectivul legal de reciclare de 55% si a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deseuri de ambalaje puse pe piata de catre membrii sai (651.126 tone).
Cresteri semnificative in ceea ce priveste cantitatea de deseuri de ambalaje reciclata s-au inregistrat, in principal, la ambalajele de tip PET si aluminiu. Astfel, la finalul anului 2012, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone).
Eco-Rom Ambalaje a incheiat parteneriate cu peste 200 de companii de management al deseurilor care realizeaza servicii de colectare, sortare si transport a deseurilor in scopul reciclarii si a extins serviciile de colectare selectiva in 402 localitati, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011.
In prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei (circa 8,8 milioane de romani) au acces la sistemul de colectare selectiva prin cele 18.590 de pubele colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje companiei care indeplineste 72% din obligatia de reciclare a Romaniei pentru deseurile de ambalaje, conform datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului /ANPM/. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilica)