Ecologistii covasneni, ingrijorati de forajele de la Comandau

Ecologistii covasneni, ingrijorati de forajele de la Comandau
Ecologistii covasneni, ingrijorati de forajele de la Comandau

Grupul „Indigo” monitorizeaza atent activitatile din zona

Membrii grupului „Indigo”, ecologisti care se opun vehement si construirii fabricii de cherestea de la Reci, spun ca monitorizeaza atent tot ce se intampla in zona Covasna – Comandau, unde la sfarsitul anului trecut au aparut cateva convoaie agabaritice care transportau componentele unei sonde de forare. Unul dintre membrii „Indigo”, Toró Attila, spune ca deocamdata nu stie exact ce se cauta la Covasna.

Intr-un comunicat emis de „Indigo”, ecologistii spun ca aceasta problema nu e atat de simpla pe cat pare a fi la prima vedere, pentru ca pe langa impactul acestei investitii asupra mediului, ne ciocnim si de interesele comunitatii, care nu sunt clar conturate.

„Credem ca in cazul forarii de explorare din Comandau e vorba „pur si simplu” de neglijenta. Intrebarile din jurul forajului de la Comandau indreapta atentia asupra defrisarilor iresponsabile, fiindca aceasta greu se poate numi gospodarire a padurilor. Cei 9000 metri patrati de padure defrisata pentru forarea amintita este o picatura pe langa celelalte macelariri de paduri, care se gasesc in jurul partii numite Manisca Mare, aflata la 20 km de Comandau. Drumul forestier – bine intretinut – in mai multe locuri este aparat de ziduri de sprijin, care apara drumul fata de alunecarile de teren. Acest fapt ne face sa intelegem ca aici extractia nu este planificata pentru doar una-doua zile” – se arata in comunicatul mentionat.

Ecologistii spun ca deocamdata nu le este clar ce anume va cauta firma din Ploiesti la Covasna, insa isi fac griji cu privire la impactul pe care il va avea aceasta activitate industriala asupra mediului.

„Decizia guvernamentala nr. 544/2009, care hotaraste asupra clasificarii lucrarilor de forare exploratoare, nu considera ca ar fi obligatorie efectuarea evaluarii impactului asupra mediului in cazul acestor forari de explorare, aceasta fiind impusa numai in cazul in care cantitatea de petrol extras pentru comercializare depaseste 500 de tone, iar in cazul gazelor naturale, numai daca gazul extras zilnic depaseste cantitatea de 500.000 de metri cubi. Pe de alta parte, legea permite solicitarea efectuarii studiului de impact si audierea comunitatii in cazul executarii oricarui proiect industrial, daca acesta are efecte daunatoare asupra mediului. Trebuie sa constatam faptul ca aici, la cativa metri de cursul paraului Basca-Mica vor incepe o activitate industriala, care – in cazul unei eventuale poluari masive – pericliteaza direct flora si fauna paraului si ameninta vietatile din zonele apropiate. Cu sonda Gresu 4000 forarea de explorare se va efectua la adancimea de 3650 metri. Dupa parerea directorului biroului de protectie a mediului si al prefectului tinta este cautarea rezervelor de petrol. Dar nebunia de extractie a gazelor de sist, care se extinde tot mai mult in tara, ne stimuleaza sa monitorizam in continuare, cu atentie, cazul de la Comandau, din moment ce nici Consiliul Judetean si nici APM Covasna nu considera ca este importanta informarea comunitatii afectate” – scriu membrii Grupului „Indigo”.

Cu privire la aceasta problema, atat Prefectura Covasna, cat si Agentia Pentru Protectia Mediului Covasna spun ca in zona Covasna – Comandau se efectueaza foraje pentru petrol, similar cu cele de la Ghelinta, si nu se cauta gaze de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *