Ecoserele, afacere profitabila cu gust de FEADR

sera ecologicaIn timp ce UE ne conditioneaza sa folosim cat mai mult metode ecologice pentru a realiza produse de aceasta natura, Romania este de departe printre cele mai slabe tari care folosesc serele „eco” de inalta tehnologie. La acest capitol, pe teritoriul nostru inca nu exista nici macar un singur hectar de sera care sa fie dotat cu schelet metalic, folie dubla gonflabila, strat nutritiv special si sistem de incalzire pe generatoare cu aer cald. Pentru a construi o astfel de sera este nevoie de aproximativ 800.000 euro/ha, bani pe care o asociatie agricola ii poate obtine din fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR). Momentan, la noi exista un singur proiect pentru o constructie pe un teren de 10 hectare, minimul pentru o astfel de ecosera fiind de un hectar.

Ecoserele, afacere profitabila cu gust de FEADR
In timp ce UE ne conditioneaza sa folosim cat mai mult metode ecologice pentru a realiza produse de aceasta natura, Romania este de departe printre cele mai slabe tari care folosesc serele „eco” de inalta tehnologie. La acest capitol, pe teritoriul nostru inca nu exista nici macar un singur hectar de sera care sa fie dotat cu schelet metalic, folie dubla gonflabila, strat nutritiv special si sistem de incalzire pe generatoare cu aer cald. Pentru a construi o astfel de sera este nevoie de aproximativ 800.000 euro/ha, bani pe care o asociatie agricola ii poate obtine din fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR). Momentan, la noi exista un singur proiect pentru o constructie pe un teren de 10 hectare, minimul pentru o astfel de ecosera fiind de un hectar. „O astfel de afacere se poate realiza, ca persoana fizica daca are un anumit capital sau de o asociatie agricola prin FEADR. Costul total al serei realizate pe un minim de un hectar este undeva intre 50-60 de euro pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca un hectar va costa in jur de 500- 600.000 de euro, plus sistemul de incalzire. Toata aceasta afacere ar putea ajunge la un cost de aproximativ 700 – 800.000 euro. Eu, unul, am optat pentru un sistem pe baza de biomasa. Costul de productie al energie termice se reduce undeva la 30%, folosind biomasa”, ne-a declarat Ilie Vasile, administrator Agrosoft Consulting. Un hectar de sera construita cu ultimele tehnologii (cu incalzire pe generatoare de aer cald si substrat nutritiv) este echivalentul a 20 de hectare de camp agricol. Si asta pentru ca planta este protejata de intemperii, are mai multe conditii de dezvoltare si mai bune de asemenea. „Costurile initiale sunt de 2-3 ori mai mari, dar aceasta intra in balanta cu costurile de exploatare care vor fi de 2-3 ori mai mici. Productia masurata pe metrul patrat ajunge la o medie de 25-30 de kilograme, maximul fiind de 45 kilograme. Pentru o sera de un hectar ai nevoie de 10 oameni iar in Spania, pentru ca sunt mult mai dezvoltati decat noi, folosesc doar 3 oameni. Investitia este una care se va amortiza in decursul a maxim 5 ani. Bineinteles o astfel de investitie se poate realiza numai cu ajutorul unor FEADR”, ne-a spus Adrian Toca, consultant tehnic Agrosoft Consulting.

Romania, victima tehnologiei
Turcia construieste anual aproximativ 350 de hectare de astfel de sere, produsele fiind livrate in majoritate catre Europa de Est si Rusia. Polonia are deja peste 500 de hectare, tarile baltice 50 de hectare, iar Rusia a inceput sa construiasca masiv, cam 200 de hectare anual. Spania are deja peste 100.000 hectare de astfel de sere si solarii. Romanii importa 80-90 la suta din catitatea de legume consumata peste iarna. Turcia, Polonia, Siria, Iordania, Olanda, Spania sunt cateva din tarile furnizoare de legume, pe o piata valorica estimata la peste 1 miliard de euro anual. In anii „70-80, Romania avea peste 2.000 de ha de sere tip Venlo (model Olandez) construite din structura metalica acoperite cu sticla. Astazi, datele statistice afirma ca detinem circa 450 ha de sere incalzite, dar situatia in realitate este mult mai dramatica, in fiecare an dispar tot mai multe suprafete deoarece in sistemul traditional nu se poate concura la pret si calitate cu produsele obtinute in tarile mentionate mai sus. „Romania, ca tara, la ora actuala nu-si poate permite sa aiba tehnologie de mijloc, ci doar top-level „, ne-a declarat Hans Jergen Jensen, export sales manager pentru Grodan B.V.

Mitul rosiei de sera fara gust
„Tomatele nu au gust deoarece continutul de zaharuri este mic, iar fructele sunt recoltate inainte de maturitate pentru a rezista transportului pana la consumator. De cele mai multe ori se controleaza conductivitatea electrica astfel incat fructele sa aiba un continut de apa mult mai bogat. Daca productia se va face langa marile orase, tomatele vor ajunge proaspete la consumator, iar calitatea poate fi controlata mult mai strict pentru a indeplini cerintele de gust ale romanilor”, a mai spus Adrian Toca. „O astfel de afacere se poate realiza, ca persoana fizica daca are un anumit capital sau de o asociatie agricola prin FEADR. Costul total al serei realizate pe un minim de un hectar este undeva intre 50-60 de euro pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca un hectar va costa in jur de 500- 600.000 de euro, plus sistemul de incalzire. Toata aceasta afacere ar putea ajunge la un cost de aproximativ 700 – 800.000 euro. Eu, unul, am optat pentru un sistem pe baza de biomasa. Costul de productie al energie termice se reduce undeva la 30%, folosind biomasa”, ne-a declarat Ilie Vasile, administrator Agrosoft Consulting. Un hectar de sera construita cu ultimele tehnologii (cu incalzire pe generatoare de aer cald si substrat nutritiv) este echivalentul a 20 de hectare de camp agricol. Si asta pentru ca planta este protejata de intemperii, are mai multe conditii de dezvoltare si mai bune de asemenea. „Costurile initiale sunt de 2-3 ori mai mari, dar aceasta intra in balanta cu costurile de exploatare care vor fi de 2-3 ori mai mici. Productia masurata pe metrul patrat ajunge la o medie de 25-30 de kilograme, maximul fiind de 45 kilograme. Pentru o sera de un hectar ai nevoie de 10 oameni iar in Spania, pentru ca sunt mult mai dezvoltati decat noi, folosesc doar 3 oameni. Investitia este una care se va amortiza in decursul a maxim 5 ani. Bineinteles o astfel de investitie se poate realiza numai cu ajutorul unor FEADR”, ne-a spus Adrian Toca, consultant tehnic Agrosoft Consulting.

Romania,victima tehnologiei
Turcia construieste anual aproximativ 350 de hectare de astfel de sere, produsele fiind livrate in majoritate catre Europa de Est si Rusia. Polonia are deja peste 500 de hectare, tarile baltice 50 de hectare, iar Rusia a inceput sa construiasca masiv, cam 200 de hectare anual. Spania are deja peste 100.000 hectare de astfel de sere si solarii. Romanii importa 80-90 la suta din catitatea de legume consumata peste iarna. Turcia, Polonia, Siria, Iordania, Olanda, Spania sunt cateva din tarile furnizoare de legume, pe o piata valorica estimata la peste 1 miliard de euro anual. In anii „70-80, Romania avea peste 2.000 de ha de sere tip Venlo (model Olandez) construite din structura metalica acoperite cu sticla. Astazi, datele statistice afirma ca detinem circa 450 ha de sere incalzite, dar situatia in realitate este mult mai dramatica, in fiecare an dispar tot mai multe suprafete deoarece in sistemul traditional nu se poate concura la pret si calitate cu produsele obtinute in tarile mentionate mai sus. „Romania, ca tara, la ora actuala nu-si poate permite sa aiba tehnologie de mijloc, ci doar top-level „, ne-a declarat Hans Jergen Jensen, export sales manager pentru Grodan B.V.

Mitul rosiei de sera fara gust
„Tomatele nu au gust deoarece continutul de zaharuri este mic, iar fructele sunt recoltate inainte de maturitate pentru a rezista transportului pana la consumator. De cele mai multe ori se controleaza conductivitatea electrica astfel incat fructele sa aiba un continut de apa mult mai bogat. Daca productia se va face langa marile orase, tomatele vor ajunge proaspete la consumator, iar calitatea poate fi controlata mult mai strict pentru a indeplini cerintele de gust ale romanilor”, a mai spus Adrian Toca.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *