Array

Ecoturism – Tinovul Mare Poiana Stampei, pe intelesul tuturor

Ecoturism - Tinovul Mare Poiana Stampei, pe intelesul tuturor
Ecoturism – Tinovul Mare Poiana Stampei, pe intelesul tuturor

Prima poteca tematica din Tinovul Mare Poiana Stampei a fost inaugurata ieri, cu participarea elevilor de la Scoala Generala Poiana Stampei, reprezentanti ai oficialitatilor locale, ai comunitatilor din zona si a jurnalistilor invitati.

Ecoturism – Tinovul Mare Poiana Stampei2Traseul amenajat se suprapune peste vechiul podet ce strabatea aria protejata, care a fost reparat si imbunatatit de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) in parteneriat cu Administratia Parcului National Calimani (APNC) in cadrul proiectului Tinovul Poiana Stampei — natura si turism in destinatia ecoturistica Tara Dornelor, finantat de MOL Romania si Fundatia Pentru Parteneriat si implementat in perioada mai — septembrie 2014.

Initiativa urmareste sa diversifice oferta de activitati din zona Tara Dornelor si sa evidentieze lumea ascunsa a tinoavelor si particularitatile lor deosebit de interesante. Accesul pe poteca tematica se face de pe drumul spre Dornisoara, iar de-a lungul celor 800 de metri ai podetului ce strabate tinovul panourile interpretative ofera informatii despre modul de formare a acestor zone, animalele pe care le adapostesc si importanta lor.

Activitatea este parte dintr-un sir lung de actiuni dezvoltate de AER pentru a crea premisele dezvoltarii durabile a Tarii Dornelor prin ecoturism: amenajarea potecii tematice 12 Apostoli (punct de pornire satul Gura Haitii), certificarea unor pensiuni ecoturistice, realizarea hartii ecoturistice Tara Dornelor si a altor materiale de promovare, identificarea traseelor de cicloturism etc.

‘Acest tip de infrastructura turistica este utila pentru a explica importanta ariilor naturale protejate comunitatilor locale si turistilor din zona, folosind metode interactive si un limbaj usor de inteles. Este o oportunitate de a implica elevii de la scolile din zona in organizarea de vizite sau de lectii de biologie in teren’ a declarat Cristi Ortoanu, responsabil comunitati al PNC.

Ecoturism – Tinovul Mare Poiana Stampei3’Potecile tematice reprezinta un instrument excelent pentru invatare si educare. Turistii si localnicii care vor parcurge acest traseu pot intelege mai usor de ce este important sa protejam anumite zone sensibile si care este rolul lor’, a declarat Bogdan Papuc, director executiv al AER.

Eforturile de dezvoltare durabila si promovare a destinatiei Tara Dornelor vor continua si in viitor. In urmatorii doi ani se va amenaja Centrul de Vizitare al Parcului National Calimani situat in Saru Dornei, fiind sustinuti de fonduri nerambursabile din partea Fundatiei Federale Germane de Mediu (DBU).

Pentru informatii despre Parcul National Calimani, accesati: www.calimani.ro

Pentru informatii despre Fundatia pentru Parteneriat accesati: www.repf.ro

Despre AER

AER are misiunea de a promova si dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii si a veni in sprijinul comunitatilor locale din zonele cu valoare naturala. In acest fel, AER contribuie la cresterea calitatii serviciilor legate de ecoturism si promoveaza natura ca element esential al imaginii turistice a Romaniei.

Unul dintre obiectivele principale ale AER este cresterea calitatii interpretarii in ariile naturale protejate din Romania. In acest sens AER a realizat mai multe trasee tematice in diferite arii protejate, precum si promovarea celor mai frumoase trasee tematice la nivel national.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,165FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente