Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

  0
  428
  Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile
  Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

  In cautarea de noi modalitati pentru extinderea autonomiei telefoanelor mobile, un grup de cercetatori au reusit sa combine tehnologia panourilor fotovoltaice cu cea a ecranelor LCD.

  Ecranele modificate au primit versiuni imbunatatite ale filtrelor utilizate in mod normal pentru polarizarea imaginii generate de matricea TFT, capabile sa transforme in electricitate lumina care altfel ar fi fost irosita. Cercetatorii au descoperit ca pot genera energie electrica recicland lumina emisa chiar de ecran, dar si captand lumina ambianta, sau razele solare ajunse direct pe suprafata ecranului.

  Ecrane LCD cu panou fotovoltaic integrat, pentru telefoane mobile

  Ecranele LCD obisnuite contin doua filtre polarizate, pe suprafata carora sunt aplicate molecule de cristale lichide care permit patrunderea unor cantitati variabile de lumina, in functie de continutul imaginilor afisate. Tehnologia dezvoltata de cercetatorii de la universitatea americana UCLA permite recuperarea energiei continuta in lumina blocata de catre straturile de cristale lichide, transformata inapoi in electricitate si folosita pentru suplimentarea capacitatii acumulatorului.

  Este binecunoscut faptul ca o portiune importanta din energia consumata de dispozitivele mobile serveste la alimentarea ecranului, mai precis alimentarea sursei de lumina folosita pentru iluminarea acestuia. Pana la 75% din lumina generata este irosita, fiind blocata de filtrele polarizante.

  Impreuna cu energia obtinuta direct de la soare, reciclarea energiei consumate de ecran poate aduce imbunatatiri sesizabile asupra autonomiei, mai ales in cazul ecranelor de dimensiuni mari si cele cu luminozitate foarte ridicata.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.