Ministrul Agriculturii la Zlatna: „Nu va vindeti terenurile agricole, pretul va creste la 20.000 euro/ha”

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, prezent sambata, la un targ de animale din orasul Zlatna i-a indemnat pe proprietarii de terenuri agricole din zona montana sa nu-si vanda suprafetele la preturi de nimic, pentru ca valoarea lor va creste spectaculos.

Ministrul Agriculturii a ajuns cu o intarziere de ora si jumatate la inaugurarea unui targ de animale la Zlatna. Valeriu Tabara a pus situatia pe traficul auto.

Ministrul Agriculturii la Zlatna: „Nu va vindeti terenurile agricole, pretul va creste la 20.000 euro/ha“

Dupa ce a taiat panglica de inaugurare si a vizitat targul, care era pe sfarsite, demnitarul de la Agricultura a incercat sa-i convinga pe cei prezenti ca in urmatoarea perioada va creste valoarea terenurilor agricole din zonele montane, care nu sunt exploatate acum la adevarata capacitate.

„Pretul terenurilor agricole va creste spectaculos“

„Sunt zone intregi de pasune de deal si de munte nefolosite, aproximativ 4 milioane de hectare. Pasunile au fost invadate de spini, porumbari, macesi, de tot ce este mai rau. Daca ne intoarcem in timp, mosii nostri le arau si produceau un grau de buna calitate“, a apreciat Valeriu Tabara.

Ministrul a apreciat ca in viitor nu va creste spectaculos pretul terenurilor cu valoare imobiliara din apropierea marilor orase, ci al pasunilor din zonelor montane.

„Pretul terenurilor agricole, productive si neproductive, folosite sau nefolosite va creste spectaculos in urmatoarea perioada si la 20.000 euro pe hectar“, a completat ministrul.

Targ de 600.000 lei

Targul inaugurat de Valeriu Tabara la Zltana este considerat drept unul dintre cele mai moderne din judet. Dispune de tribune pentru cei care vor sa participe la licitatile de vanzare a animalelor, iar boxele pentru dobitoace sunt amenajate in functie de rasa. Locul in care se vor vinde si cumpara vaci, cai, oi, se intinde pe o suprafata de aproximativ un hectar si este prevazut cu spatii pentru comercializarea cerealelor, dar si pentru vanzatorii de alte produse.

„La astfel de targuri, consider ca animalele se vand la valoarea lor reala,si de piata si de valorificare, ca la o bursa, exista transparenta, vizibilitate. Pentru crescatori nu va fi o reusita, daca vor continua sa vanda la intamplare. Astfel de targuri sunt solutia, pentru ca se poate vedea animalul, se negociaza pretul“, a subliniat Valeriu Tabara.

Amenajarea targului pe platforma fostului combinat de prelucrare a cuprului din Zlatana, inchis in 2004, a costat in jur de 600.000 lei , o parte de la bugetul local, iar restul alocati printr-un program de ecologizare a zonei.

„Aici era o zona poluata, azi este una ecologica, cu destinatie de targ de animale, care era foarte necesar in zona. Aici a fost tot timpul o zona de crescatori de animale, efectivele s-au redus mult in perioada poluarii. Putem face aici concursuri de preparate culinare, targ de masini, discoteca, sa aduca bani orasului“, a precizat Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *