Elevii vor fi eco

SCHIMBARE. Hamburgerii vinduti la chioscurile din scoli ar putea fi inlocuiti cu mincare bio

INITIATIVA – Scoli „verzi”
Cum ar fi daca la bufetul scolii li s-ar oferi copiilor dumneavoastra cas ecologic, smintina, lapte sau piine bio, fara chimicale, in loc de chipsuri si hamburgeri ce abunda in E-uri?

Asemeni colegilor lor din Occident, si elevii romani ar putea primi mincare ecologica la scoala. Deputatul independent Mircia Giurgiu, initiatorul Legii pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamint preuniversitar, propune Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii incheierea unui acord cu producatorii ecologici privind introducerea alimentelor bio in unitatile de invatamint preuniversitar din anul scolar 2008-2009. Dupa adoptarea legii care interzice prepararea, comercializarea si distribuirea in scoli a alimentelor nerecomandate de specialistii in nutritie, Giurgiu a discutat cu mai multi producatori eco, si acestia s-au declarat gata sa ofere marfa la preturi acceptate de oricare parinte.

DISPONIBILI. De altfel, producatorii bio vehiculeaza de ceva timp aceasta idee. La inceputul anului, in cadrul unei dezbateri pe tema vietii sanatoase organizate de Jurnalul National, Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, chiar i-a atras atentia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca agricultura ecologica poate sa ofere alimente sanatoase, fara chimicale, pentru programul „Cornul si laptele”. „Avem suficienta materie prima ca sa le putem oferi copiilor produse sanatoase in locul cornurilor si bis-cuitilor cu chimicale”, a spus Toncea. El a adaugat ca produsele ecologice sint cele mai sigure din punct de vedere al sanatatii, fiind controlate atit de institutiile de resort ale statului, cit si de organismele de inspectie si certificare din acest sistem de productie. In plus, aceste produse au si un continut mai mare de fibre, de vitamine si de substante bioactive.

EXTERN.
In Europa de Vest si mai ales in SUA, foarte multe cantine si bufete scolare au in meniu si mincare bio. Ba chiar unele ofera numai alimente ecologice. De exemplu, in Italia sint peste 680 de bufete scolare bio. Iar in America, scolile isi fac si gradini bio: astfel ii invata pe elevi ce-i cu agricultura fara chimicale si isi asigura si fructele si legumele organice proaspete.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente