CE BEM, CE MINCAM
Produsul nu contine aditivi alimentari, insa are in compozitie o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate care fac rau pancreasului.
Batonul cu susan si miere „Star Naturals” are in compozitie: seminte de susan 65%, sirop de glucoza, zahar din trestie de zahar miere 1,6%. De pe eticheta nutritionala aflam ca 100 grame de produs ne aduc un aport de: 542 kcal/ 2256 kj, lipide 39,1 din care saturate 6,3 g, proteine 17,7 g, carbohidrati 29,9 din care zaharuri simple 29,7 g, fibre 9,4 g, sodiu 3,7 mg. De asemenea, producatorul ne atrage atentia ca batonul „poate contine urme de alune sau nuci”.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne descrie produsul analizat: „baton cu susan si miere relativ echilibrat nutritional”. Specialistul ne spune ca marea problema a produsului este cantitatea mare de zaharuri rafinate (glucoza, zaharoza) care ii imprima un index glicemic si o incarcatura glicemica ridicata si totodata o densitate energetica foarte mare, 542 kcal/ 100 grame. Produsul este o sursa buna de fibre alimentare (9,4/100 grame), fiind totodata sarac in sodiu. De asemenea, contine proteina vegetala de calitate, 17,7/100 grame si lipide benefice.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat de majoritatea consumatorilor sanatosi, normo-ponderali, insa in cantitati moderate. Nu este indicat persoanelor supraponderale si obeze, precum nici celor cu intoleranta la susan. Poate fi consumat de suferinzii de celiachie, necontinind surse de gluten. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Sursa: Jurnalul National