ONG-ul de mediu Agent Green a dat star-tul ieri unei campanii de curatire a copacilor din Bucuresti. Voluntari bucu-resteni, politicieni, vedete si jurnalisti au adunat reclame, afise electorale, lan-turi, piroane si alte materiale ilegale de pe trunchiurile copacilor din Sectorul 1.
elibereaza copacii
Ecologistii de la Agent Green s-au adunat ieri in zona Pietei Victoria din Bucuresti pentru a elibera co-pacii din Sectorul 1 de reclamele ilegale. “Nu ne era de ajuns ca ne confruntam cu o criza a spatiilor verzi in Capitala.

Unii oameni folosesc copacii pentru a-si face publicitate, pentru a fixa indicatoare, pentru a-si marca locul de parcare si pentru alte scopuri personale. Gauritul si inlantuitul copacilor au devenit un fe-no-men in anumite cartiere. In aceasta pri-mavara iesim pe strazile Capitalei sa eli-be-ram copacii de reclame si sa-i ajutam sa ne ofere oxigenul de care avem ne-vo-ie”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

LA VANATOARE
In piateta de la intersectia strazilor Paris si Washington, mai multi voluntari Agent Green s-au intalnit ieri-dimineata cu europarlamentarul Daciana Sarbu si cu artistul Serban Copot, de la trupa Animal X, si au pornit la o crancena vana-toa-re de reclame montate pe trunchiurile copacilor. Dotati cu surubelnite, clesti, patente si scari, ecologistii au smuls pla-cutele montate ilegal pe copaci.

Ulterior, materialele au fost transportate, la bordul unei camionete puse la dispozitie de unul dintre partenerii campaniei, la containerele special amenajate pentru co-lectarea separata a deseurilor. In prima zi a campaniei “Eliberati copacii!”, voluntarii si ceilalti participanti au fost extrem de de-ter-minati sa combata agresiunea rau-voi-torilor care au ornat arborii cu diverse reclame.

Au fost demontate toate afi-sa-jele descoperite, iar in cazul celor cu au-tor cunoscut Politia Comunitara s-a inarmat cu procese-verbale cu amenzi cu-prin-se intre 500 si 1.500 de lei. Campania “Eliberati copacii!”, la care Jurnalul Na-tio-nal este partener media, se va derula pana la 14 iunie si se va finaliza in Sectorul 6, iar Agent Green face apel la bunavointa cetatenilor sa inceteze sa mai distruga copacii de pe domeniul public pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor.

SFATURI “VERZI”
Ingrijorata de starea deplorabila in care se afla mediul inconjurator bucurestean, Daciana Sarbu a tinut sa precizeze ca este nevoie de implicare pentru a ajuta natura sa fie in continuare alaturi de oameni.
“Al Gore spunea ca razboiul impotriva poluarii este mai complicat decat cel impotriva lui Hitler, fiindca inamicii principali suntem chiar noi insine.

Din fericire, aliatii cei mai importanti suntem noi. Iar implicarea nu are nevoie nici de mijloace costisitoare, nici de planuri complicate. Totul e sa incepem de undeva. De ce sa nu incepem acum, cu gesturi simple, care au nevoie doar de bratele, vointa si energia fiecaruia?”, a declarat Sarbu, membru al Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European si vo-luntar de onoare al Agent Green.

Pentru primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, respectul pentru mediu ar trebui sa fie cuvantul de ordine al fiecaruia dintre noi: “Copacul este emblema naturii. Trebuie sa manifestam o grija permanenta pentru copacii de care avem nevoie in zilele toride si care ne ajuta sa respiram mai mult aer, in loc de gaze de esapament.

Conservarea si ingrijirea spatiilor verzi reprezinta preocupari permanente ale Primariei Sectorului 1. Trebuie sa avem mai mult respect pentru natura si pentru dreptul fundamental la un mediu sanatos si echilibrat din punct de vedere ecologic”, a precizat Chiliman, sustinator al campaniei “Elibereaza copacii!”.

Ecologistii au luat cu asalt bulevardele Aviatorilor, Maresal Averescu si Expozitiei, Calea Dorobanti, Parcul Kiseleff, cartierul Floreasca si strazile Aviator Radu Beller, Oslo, Londra, Argentina, Paris, Washington, Clucerului, Docentilor, Ion Mihalache, Grivita
si Dinicu Golescu.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here