Metropola verde va fi construita in desert
Nu vor fi constructii cu mai multe etaje, iar traficul auto va fi interzis.

In incercarea de a deveni un pionier in domeniul energiei alternative, Emiratele Arabe unite vor sa lanseze un proiect care prevede construierea unui oras nepoluant intr-o regiune desertica. Proiectul va costa cateva miliarde de dolari, acestia spunand ca intentioneaza sa-si puna in practica ideea in primul trimestru al anului. Orasul va avea o capacitate de pana la 15 mii de locuitori si nu va produce emisii poluante sau deseuri. Acesta va fi administrat de Masdar, o structura infiintata de Guvernul de la Abu Dhabi pentru dezvoltarea de energie nepoluanta. Emiratele Arabe Unite sunt al cincilea mare exportator de petrol din lume, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor, acesta nefiind singurul proiect pe care il au.

Finantatorii proiectului: guvernul din Abu Dhabi, impreuna cu mai multi parteneri
Directorul general al Masdar, Sultan al-Jaber, a declarat ca vor urma modelul oraselor arabe cu traditie, planul de constructie al “orasului verde” incluzand strazi inguste si cladiri fara etaj unde, bineinteles, circulatia auto va fi interzisa. De asemenea, acesta a anuntat ca vor fi instalate panouri solare care vor proteja trecatorii de radiatiile soarelui. Ca mijloc de transport pentru localnicii orasului va fi utilizat un vehicul futurist, care nu consuma benzina, in timp ce necesarul de consum al orasului va fi acoperit de Energia solara, cea eoliana, precum si o fabrica de desalinizare a apei. “Recunoastem amprenta adanca a carbonului in Emiratele Arabe Unite si lucram pe mai multe fronturi pentru reducerea emisiilor poluante. Obiectivul nostru este de a transforma Abu Dhabi in centrul domeniului energiei in viitor”, a mai spus Jaber.

Emisiile de gaze cu efect de sera au fost in 2004 de 34,1 tone pe cap de locuitor
Potrivit Programului de Dezvoltare al Organizatiei Natiunilor Unite, publicat in anul 2007, emisiile de gaze cu efect de sera ale Emiratelor Arabe Unite s-au plasat la 34,1 tone pe cap de locuitor in 2004, al treilea volum la nivel mondial, dupa Qatar si Kuweit si mult inaintea SUA, care avea emisii de 20,6 milioane de tone pe cap de locuitor.
Jaber nu a furnizat informatii estimative privind costurile de construire a orasului verde, dar a declarat ca vor depasi suma prevazuta anterior si vehiculata in presa locala, de cinci miliarde de dolari. Principalii proiectanti ai orasului sunt firma britanica Fosters&Partners, recunoscuti pe plan international pentru realizarea stadionului Wembley din Londra.
Prima etapa a lucrarilor de constructie va fi finalizata in anul 2009, proiectul urmand sa fie incheiat in anul 2016, a mai spus Jaber. Abu Dhabi este unul dintre cele sapte emirate in cadrul Emiratelor Arabe Unite, controland peste 90% din rezervele totale de petrol ale EAU.

Sultan, director executiv si inginer…
Sultanul Ahmed Al Jaber este de profesie inginer, dar in acelasi timp este si Senior Project Manager pentru compania Mubadala Development. Unul din obiectivele companiei este acela de a dezvolta Abu Dhabi. Acesta a fost recent numit in functia de director executiv al companiei Abu Dhabi Future Energy Company, infiintata nu de mult.
Acesta este initiatorul unor serii de proiecte, majoritatea dintre ele vizand sectorul de energie si utilitati, dar s-a ocupat si de intretinerea relatiilor cu alte companii multinationale sau institutii ale guvernului. Ahmed Al Jaber are o foarte mare raspundere in cadrul ADNOC/GASCO, insa este si Executive Marketing Director pentru departamentul de turism si marketing cu sediul in Dubai.

Sursa: Curierul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here