Prima conferinta internationala: Energia din lemn in Romania – Sisteme moderne de energie din lemn: o noua oportunitate pentru Romania si Europa de Sud-Est
Cu toate ca Romania poseda un deosebit potential pentru folosirea energiei din lemne, pana in acest moment a fost folosita aproape exclusiv pentru incalzire si furnizare de apa calda catre locuinte private. Doar o mica parte este folosita pentru centrale electrice moderne cu emisii scazute. In ultimul timp atitudinea Guvernului Romaniei in privinta producerii energiei a inceput sa se schimbe, ceea ce a condus la planuri pentru cresterea utilizarii biomasei si construirea centralelor electrice pe baza de lemn.
In aceasta tara, sectorul energetic al biomasei este impartit. Productia de lemn este concentrata in zona Muntilor Carpati si zona Subcarpatica, in timp ce produsele secundare din agricultura provin din sudul tarii si regiunea Moldovei. Pentru a garanta distributia independenta a energiei electrice catre populatia rurala, au fost dezvoltate concepte pentru producerea energiei si caldurii din produsele secundare rezultate din agricultura.
Deoarece piata romaneasca este intr-o continua dezvoltare, Targul International pentru Energii Regenerabile si Eficienta in Constructii si Renovari ENREGa ENERGIA REGENERABILA 2009, care va avea loc in perioada 26 -28 martie 2009 va servi ca o platforma importanta pentru vizitatori, participanti la conferinta si expozanti, precum si experti.
In special „Prima conferinta internationala:Energia din lemn in Romania – Sisteme moderne de energie din lemn: o noua oportunitate pentru Romania si Europa de Sud-Est” care va avea loc in 27 Martie 2009 in cadrul targului, ofera expertilor romani de peste hotare o imagine de ansamblu asupra posibilelor utilizari ale energiei din lemn in Romania, precum si exemple practice din alte state europene, cat si sansa de a afla informatii despre ultimele rezultate din apicatii practice si stadiul actual in cercetare si dezvoltare.
Conferinta va fi deschisa de catre d-l. Cristian Georgescu de la Ministerul Roman al Economiei, care va analiza factorii economici ai Energiei din Lemn si caile de accesare a fondurilor structurale. Directorul managerial Josef Plank, din cadrul Asociatiei pentru Biomasa din Austira, va prezenta cerintele pentru implementarea sistemelor moderne de Energie din Lemn. Subiectul „pregatirea eficienta si durabila a lantului de biomasa” va fi abordat, printre altii, de presedintele ASFOR Ioan Sbera, presedintele ROMSILVA Florian Munteanu si dr. Attila Bai de la Universitatea din Debrecen.
Suportul tehnic, inovatiile si cele mai bune exemple practice vor completa imaginea de ansamblu cu privire la utilizarea biomasei solide pentru incalzire in Serbia ai vor fi prezentate primele experinte cu utilizarea peletilor in centralele termice din Croatia. Sisteme de incalzire de cartier pe baza de biomasa, fabrici modulare de peleti si salcia energetica sunt doar cateva dintre cele mai bune exemple prezentate de experti.
Conferinta din cadrul targului va fi completat de prezentarile produselor expozantilor la ENREGa ENERGIA REGENERABILA 2009, unde dezvoltatorii si prestatorii de servicii isi vor prezenta noile realizari din domeniul energiilor regenerabile.
Pentru mai multe informatii vizitati www.enreg-expo.com