Nimeni nu neaga ca energia este vitala pentru intreaga economie, insa, dupa cum stim, consumul ei implica si poluare.
Cum putem raspunde in viitor cererii imense de energie fara sa afectam mediu?
Putem, prin energia regenerabila care se obtine din resurse naturale precum soarele, vantul, apa oceanelor si biomasa care include deseuri rezultate din agricultura, exploatarea lemnului.
Beneficiile energiei regenerabila:
– prin energia regenerabila se asigura disponibilitatea permanenta si siguranta furnizarii de energie la preturi acceptabile pentru consumatori. Daca nu folosim energia regenerabila, 70% din energia necesara in UE va trebuie sa fie importata in urmatorii 30 de ani si vom depinde de regiuni din lume care adesea sunt instabile;
– este mai buna pentru mediu
– este o sursa pentru noi slujbe
Uniunea Europeana are un obiectiv clar, cresterea cantitatii de energie regenerabila de la 8,5% in 2005 la 20% in 2020.
UE este lider mondial in dezvoltarea si folosirea surselor regenerabile de energie, printre care se numara:
Energia eoliana: aceasta implica folosirea energiei naturale a vantului pentru a obtine electricitate. Este o forma de productie a energiei fara poluare, nu rezulta niciun fel de deseuri din producerea sa, iar sursa de energie – miscarea aerului generata de radiatiile solare – este inepuizabila.
Energia solara: sistemele care folosesc energia solara concentreaza radiatia solara directa prin intermediul oglinzilor intr-un receptor care genereaza caldura ce poate fi folosita direct sau pentru a obtine electricitate.
Stiati ca ?
Prima mentiune privind folosirea tehnicii de concentrare a energiei solare se refera la anul 212 I.H., atunci cand Arhimede a folosit oglinzi pentru a incedia navele romane care atacau Siracuza.