Obiectivele dezvoltarii energiilor regenerabile prevazute pentru anul 2020 aduc in discutie crearea a numeroase locuri de munca si implicit, cresterea economica.
Zilele trecute, in intervalul 24-26 iunie a avut loc la Paris deschiderea Salonului International de Energii Regenerabile si de Gestionare a Energiei. Cu aceasta ocazie, Andre Antolini, presedintele Sindicatului de Energii Regenerabile (SER) a subliniat faptul ca amploarea pe care a dobandit-o in ultimul timp exploatarea acestui tip de energie duce la reducerea somajului.
In intreaga lume, numeroase tari precum SUA, China, India, Australia s-au angajat in dezvoltarea energiilor regenerabile. Astfel, investitiile in acest sector sunt in plina expansiune: de la 10 miliarde $ in SUA in 1998, acestea au crescut la cel putin 66 miliarde $ in 2007, cam 18% din totalul investitiilor si se asteapta ca in 2020 sa atinga 343 miliarde $, urmand ca in 2030, acestea sa se dubleze.
Vestile sunt imbucuratoare si la capitolul ocupare a fortei de munca. 2,3 milioane de „joburi verzi” au fost create in ultima vreme in sectorul energiilor regenerabile, dintre care 300.000 in domeniul energiei eoliene, 170.000 in cel al energiei solare fotovoltaice si 600.000 in domeniul energiei solare termice.
Organizatia Internationala a Muncii preconizeaza ca pana in 2030 vor aparea mai mult de 20 milioane de noi locuri de munca.
Potrivit Agentiei de Mediu si Gestionare a Energiei, precum si a Sindicatului de Energii Regenerabile, pana in 2012 se vor crea 155.500 locuri de munca fata de 85.800 in 2006. Domeniile preferentiale sunt cele in care energia se obtine neconventional pe baza de lemn, in centrale solare termice, in geotermie si cu ajutorul pompelor de caldura.
„In ciuda crizei inca se mai construiesc centrale eoliene in Franta”, chiar daca acestea sunt rezultatul unor proiecte pregatite cu cateva luni inainte, a precizat presedintele SER. Totodata apar la orizont incertitudini cu privire la acest sector. Sindicatul Energiilor Regenerabile incertitudinea reglementara legata de introducerea unor centrale eoliene in regimul instalatiilor clasate pentru protectia mediului inconjurator. Specialistii sunt de parere ca acest clasament este predispus la blocarea sau cel putin incetinirea dezvoltarii centralelor eoliene terestre: „Cand le spunem investitorilor ca regementarea se va schimba, acestia se retrag.” declara Andre Antolini.
Sursa: actu-environnement