Inteligenta delfinilor – nu doar in faza experimentala

delfin3.jpgCuvantul „delfin” provine din grecescul „delphis” care inseamna matrice sau incinta materna. Pentru preotesele templului era un simbol al prezicerii, al intelepciunii si al prudentei. Delfinii transmit prin sistemul lor sonar un camp energetic vibratoriu foarte elevat, iar comunicarea cu oamenii se face prin canale non-verbale.
Cecetatorii de la Universitatea Pennsylvania au constatat ca delfinii folosesc in comunicare 14.000 de semnale, iar un singur semnal cuprinde mai multe semnificatii decat un sunet sau un cuvant. Potrivit inregistrarilor realizate cu MRI (Magnetic Rezonance Imagining), sistemul nervos al delfinului are o constructie perfecta, cantarind 1700 de grame, cu 350 grame mai mult decat creierul uman. Asezarea celulelor nervoase este identica cu cea a omului, iar scoarta cerebrala a delfinului are zone de asociere corespunzatoare cu cele ale omului. Delfinii „vad” cu ajutorul ultrasunetelor transmise, iar sunetele emise de ei sunt receptionate la o distanta de 1000 de kilometri. Creierul delfinilor le permite sa poata sesiza 3000 de impulsuri intr-o secunda.
In urma unor experimente efectuate, s-a constatat ca adeseori delfinii preiau de la om modificarea experimentului si modifica, la randul lor, intregul proces experimental elaborand sarcini mult mai complexe decat cele ale cercetatorilor insisi. Am putea spune chiar ca delfinii se „auto-experimenteaza” incercand sa ajute cercetatorii sa le decripteze „jocul” si ” sunetul”.
In cel de al doilea razboi mondial Aliatii foloseau delfinii pentru a mina submarinele Axei. In timpurile moderne sunt adeseori folositi pentru a face legatura intre suprafata si scafandrii ce lucreaza in adancuri parcurgand drumul de 7 ori mai rapid decat un acvanaut. In S.U.A delfinii joaca rolul de salvamari, iar anumite societati americane ii folosesc pentru a localiza navele scufundate la o adancime mai mica de 300 m. De asemenea, armata americana face cercetari pentru utilizarea lor in scopuri militare. In Japonia sunt utilizati ca mijloc de detectare a bancurilor de pesti din largul oceanelor.
Putem beneficia de inteligenta delfinilor daca reusim sa armonizam intr-o oarecare masura limbajul nostru cu al lor, sa le gasim echivalente si sinonimii practice.

Surse: www.romedic.ro, www.yogaesoteric.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *