Energia verde este si ea poluanta

Energia verde este si ea poluanta

Energiile solara, eoliana, hidro- si geotermala sunt larg considerate surse de energie benigne. Cea mai mare parte dintre ele sunt. Acestea valorifica natura, fara a produce emisii de noxe sau fluxuri importante de deseuri. Ele nu au nevoie de minerit de suprafata, de perforarea de gauri in roca de baza de pe fundul marii sau de divizarea atomilor. De la veliere la gradinile orientate spre sud, de la izvoare termale la mori de apa, reputatia energiei verzi a precedat pe cea de hidrocarburi si de fisiune cu secole.

Dar in aplicarea lor moderna, chiar si aceste surse antice de energie au efecte negative. Cele mai multe celule fotovoltaice, de exemplu, contin trifluorura de azot, despre care Institutul de Oceanografie Scripps spune ca este un gaz cu efect de sera puternic atunci cand scapa in aer. Celulele solare blocheaza lumina soarelui, de asemenea, catre iarba si flori, care altfel s-ar incalzi de la ea. Cand se construieste baraj pe un rau, se restrange migratiile pestilor si se priveaza lunca raului de nutrienti. Energia geotermala inseamna de multe ori suprematia centralelor electrice deasupra zonelor pitoresti. Iar cea eoliana are nevoie de turbine enorme. Pasarile si liliecii zboara in ele iar zgomotul si poluarea vizuala poate fi enervanta.
Desigur, dezavantajele energiei regenerabile sunt mici in comparatie cu Cernobil, Fukushima, Exxon Valdez, deversarile de petrol si cu incalzirea globala. Absolut corect. Dar o parte din motivul pentru care neajunsurile sunt minore este ca energia verde reprezinta inca o fractiune din productia totala de energie. Cele cateva mori de vant de pe Zuider Zee sunt la fel de fermecatoare ca lalele si pantofii de lemn. Dar atunci cand ai mii de km patrati de turbine eoliene, totul devine deja o problema la scara mondiala.

Hai sa luam in considerare lumea inainte de motorul cu ardere interna. Astazi, majoritatea oamenilor considera o afacerea cu automobile faustiana, adica un avantaj imens dar care este platit cu modificarea peisajului nostru si a atmosferei. In primii ani, cu toate acestea, transportul fara utilizarea cailor nu a fost doar o minune tehnologica, ci un raspuns la o criza semnificativa. Cand populatia urbana a explodat in secolul al 19-lea, utilizarea calului ca mijloc de transport s-a generalizat si a crescut exponential. Efectul asupra mediului, al sigurantei si sanatatii publice a fost groaznic si se indreapta spre catastrofal. Un prezicator din New York din anul 1890 concluziona ca, prin 1930, excrementele de cai s-ar ridica in Manhattan pana la ferestrele etajului trei. O criza de sanatate publica si canalizare de dimensiuni inimaginabile. Iar caii, care ar putea avea reactii necontrolate pentru nici un motiv aparent, erau chiar mai periculosi la mia de oameni decat automobile. Ei au fost, de asemenea, exploatate fara mila in economia sumbra a secolului 19.

„Black Beauty” este o creatura magnifica, cu un flux de deseuri nesemnificativ. Zece mii insa, sunt un cosmar de mediu. Henry Ford a ajutat la rezolvarea aceastei probleme. Dar acum se ard hidrocarburi atat de multe incat avem o noua criza de mediu.
Energia „verde” este un tip de energie buna. Dar nu este perfecta. Ganditi-va la turbinele eoliene. Te trezesti dintr-o data cu ele in fata ferestrei. O singura turbina este o noutate, un element inedit in peisaj. Dar o intreaga „armata” de astfel de turbine poate naste o controversa imensa, asa cum s-a intamplat in largul pitoresc al coastei de sud la Cape Cod, unde o ferma eoliana masiva se construieste in ritm accelerat, cu toate ca exista o opozitie locala intensa.

In zilele de azi, energia eoliana a explodat in intreaga lume. In tari ca Mexic, problemele de dezvoltare a exploatarii au insotit boom-ul. La fel este, probabil, cazul in multe parti ale lumii in curs de dezvoltare, care au fost devastate pentru a alimenta nevoile de energie si materii prime ale tarilor industrializate. Rezistenta indigena in fata acestora pare a determina inmultirea rapid a morilor de vant, a fermelor solare, precum si a altor instalatii verzi de energie astfel ca lumea sa se departeze de hidrocarburi, pentru a proteja clima si, in acelasi timp, a asigura prosperitatea celor 7 miliarde de oameni de pe planeta existenti acum si a celor 3 miliarde ce vor veni pana in 2070.
S-a rezolvat problema cailor cu ajutor cailor-putere. Acum exista o problema cu caii-putere insisi.

Dan Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *