Cine s-a deplasat pe drumul Vulcanului a putut observa in ultimul timp aparitia unor panouri solare la iesirea din Codlea, pe partea dreapta, langa terenul fostei intreprinderi Colorom Codlea. Investitia, una de top, revolutionara, presupune construirea unei centrale electrice bazata pe captarea energiei solare si transformarea acesteia in energie electrica. Asa-zisa energie verde. Panourile fotovoltaice instalate vor produce 3 MW, energie injectata in reteaua energetica nationala, iar ca si comparatie, aceasta acopera aproape in intregime necesarul de energie electrica al localitatii Codlea. Investitia este romano-austriaca, ENERGYFOND ROEST avand capital intregral privat, in valoare de 4 milioane de euro, iar lucrarile vor fi efectuate de catre Alpin SUN.
Ideea nu este una noua, dar s-a lucrat cu bani cash pentru a grabi lucrarile si pentru a se evita sistemul birocratic din Romania, ne spune Bogdan Micu, investitor asociat, fiind noul model de business adoptat de tarile care isi aliniaza politica legislativa cu tratatul de la Kyoto pentru a ajunge la cota de energie verde ceruta din cota totala de energie produsa.
Au inceput cu Belgia in 2008, Italia, Germania si Romania.
Beneficiul principal al orasului vine din punct de vedere al taxelor. Din punct de vedere al numarului de angajati, investitia presupune angajarea unei firme de paza. S-a ales ca si aceasta sa fie din Codlea.